Hlavní obsah

V mešitě zastřelil šest lidí, kanadský soud mu vyměřil doživotní trest

Québec

V Kanadě odsoudili na doživotí 29letého Alexandra Bissonnetta, který v roce 2017 v islámském kulturním centru v provincii Québec zastřelil šest lidí, uvedla agentura Reuters. Odsouzený si musí odsedět nejméně 35 let, teprve poté může požádat o podmíněné propuštění.

Foto: Facebook/Handout, Reuters

Alexandre Bissonnette

Článek

Jak uvedl soudce Francois Huot, doživotní trest s možností podmíněného propuštění za 35 let je spravedlivý. Odmítl výzvy prokuratury, která požadovala přísnější potrestání.

Útok spáchal Bissonnette lednu 2017. Vtrhl do mešity, kde bylo 39 lidí ve věku 35 až 70 let a začal tam střílet. Během nedělních modliteb zastřelil šest lidí včetně univerzitního profesora, lékárníka a řezníka, otce čtyř dětí. Několik dalších osob postřelil. Měl tři střelné zbraně včetně útočných pušek. K činu se přiznal. [celá zpráva]

Policisté nejprve zadrželi dva podezřelé muže. Jeden z nich byl ale později označen jako svědek. Teroristický útok byl podle policistů dílem „osamělého vlka”.

Bissonnette byl studentem politologie na Lavalově univerzitě, která stojí nedaleko mešity, kde byl útok spáchán. Agentura AFP ho charakterizovala jako nacionalistu, stoupence vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penové a odpůrce feminismu. Podle záznamů na jeho facebookovém profilu přivítal zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám