Hlavní obsah

Výbuch při krádeži paliva z potrubí v Mexiku má už 85 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Počet obětí víkendové exploze a požáru palivového potrubí v Mexiku vzrostl na 85, informoval o v neděli mexický ministr zdravotnictví Jorge Alcocer. Uvedl též, že v nemocnicích zůstává 58 zraněných, z nichž někteří mají popáleniny na více než 80 procentech těla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch potrubí v MexikuVideo: Reuters

 
Článek

Původně se uváděl nižší počet obětí.   [celá zpráva]

Zatím není jasné, jak přesně se události u městečka Tlahuelilpan v mexickém státě Hidalgo seběhly. Podle místním médií bylo v době exploze na místě asi 700 lidí, kteří se tam seběhli s kanystry. Potrubí vedoucí z nedaleké rafinérie bylo zřejmě poškozeno záměrně kvůli krádežím, které jsou v Mexiku už léta běžné.

Obchod s kradenými palivy, které organizované skupiny po léta odčerpávají přímo z potrubí státní ropné společnosti Pemex, je v Mexiku druhou nejvýnosnější ilegální činností po obchodu s drogami.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vojáci u výbuchu potrubí v Mexiku

Ještě před explozí u Tlahuelilpanu na místo dorazilo asi 25 vojáků, kteří nyní čelí kritice za to, že místo včas neuzavřeli a tragédii tak nezabránili. Armáda se ale hájí s tím, že chtěla „zabránit střetům s obyvateli”, kterých bylo navíc na místě mnohonásobně více než vojáků.

Foto: Social Media, Reuters

Lidé s kanystry u prasklého potrubí

Mexická vláda prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora je nyní také některými kritizována, že k neštěstí přispěla její nedávná opatření. Vláda v prosinci zahájila zvýšenou kontrolu distribuce paliv kvůli krádežím. Na kontroly nasadila několik tisíc vojáků a některá potrubí kvůli kontrolám dočasně uzavřela. To způsobilo nedostatek paliva na čerpacích stanicích v řadě regionů Mexika a podle některých svědků přispělo k víkendové tragédii právě to, že řada čerpacích stanic v regionu je uzavřená.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám