Hlavní obsah

Makedonský expremiér nenastoupil do vězení, prchnul do Maďarska a požádal o azyl

– Budapešť
Právo, ivi

Bývalý předseda makedonské vlády Nikola Gruevski se zdržuje v Budapešti a měl požádat o politicky azyl v Maďarsku. V úterý to napsal maďarský server 444.hu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý makedonský ministerský předseda Nikola Gruevski

Článek

Server s odvoláním na facebookový profil expremiéra uvedl, že Gruevski se bojí o život, protože v uplynulých dnech mu měli opakovaně vyhrožovat. Expremiér neupřesnil, kdo mu měl vyhrožovat.

Makedonské úřady vydaly v pondělí příkaz k zatčení Gruevského, protože 8. listopadu měl nastoupit k výkonu trestu ve vězení Shuto Orizar nedaleko Skopje. Začátkem října byl bývalý premiér odsouzen ke dvěma letům vězení za zneužití pravomocí veřejného činitele v souvislosti s nákupem pancéřovaného automobilu v přepočtu za 15 milionů korun.

Mnoho dalších obvinění

Gruevski čelí i dalším obviněním z korupce, zneužití moci, volebních podvodů a ilegálních odposlechů opozice i občanských organizací. Expremiér všechna obvinění odmítá a tvrdí, že se jedná o politické pronásledování. V čele makedonské vlády stál v letech 2006 až 2016.

Server 444.hu připomíná, že Gruevski má velmi dobré vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Rozumí si především ve výpadech proti americkému miliardáři George Sorosovi. Výraz Stop Soros, který Orbánova administrativa s oblibou používá, pochází rovněž od makedonského expremiéra,“ napsal server.

Reklama

Výběr článků

Načítám