Hlavní obsah

Vstříc karavaně migrantů zamíří i Texasané se zbraněmi

– Washington

Na příchod karavany migrantů, která se snaží Mexikem projít do Spojených států, se na americkém pomezí nepřipravují jen pohraniční stráž a armáda, ale také ozbrojení protiimigrační aktivisté. V Texasu již podle agentury AP začala pohraniční stráž informovat majitele příhraničních pozemků, že do oblasti se chystají na vlastní pěst ozbrojení civilisté s cílem chránit hranici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karavana migrantů ze Střední Ameriky míří do USAVideo: Reuters

 
Článek

Přítomnost milicionářských spolků u hranic mnozí vnímají negativně, neboť to podle nich jen povede k vyhrocení situace. Obávají se ostrých sporů.

AP zveřejnila výpověď trojice aktivistů, kteří se podle svých slov na hranice chystají, aby vypomohli pohraniční stráži a vojákům. Pentagon tento týden ohlásil, že kvůli migrantům na jižní hranici rozmístí 5200 vojáků. Ostrahu hranice s Mexikem přitom v minulosti již posílilo asi 2000 příslušníků národní gardy.

Je to invaze, prohlásil Trump

Mnohé americké protiimigrační spolky na internetu bijí na poplach, že příchod migrantů znamená válku a že je třeba hranice chránit. Prezident Donald Trump v pondělí uvedl, že součástí karavany jsou i příslušníci gangů. Pochod migrantů do USA pak označil za invazi, na kterou se USA a vojáci připravují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v MexikuVideo: Reuters

Šéfka texaské milice Minuteman Shannon McGauleyová agentuře AP řekla, že již nyní jsou členové organizace na třech hraničních postech a že očekává, že v dalších dnech na pomezí dorazí až stovka dalších lidí.

K hranicím USA v současnosti míří dvě karavany migrantů, v nichž jsou i celé rodiny prchající před chudobou a vysokou kriminalitou. Větší skupina čítá okolo 7000 lidí především z Hondurasu a Guatemaly a nyní se nachází v jihomexickém státě Oaxaca, zhruba měsíc pěší cesty od hranice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám