Hlavní obsah

Manažer Googlu obtěžoval zaměstnankyni, při vyhazovu dostal miliardové odstupné

V posledních dvou letech se ve společnosti Google staly případy sexuálního obtěžování, přiznal Sundar Pichai, generální ředitel internetové firmy. Společnost proto muselo opustit 48 lidí včetně 13 vedoucích pracovníků, přiznal ředitel v dopise, který poslal zaměstnancům. Odstupné pro vyhozené manažery v řádu stovek miliónů až miliard ale popírá.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pichaiův dopis je reakcí na články v amerických médiích o tom, že šéfové, kteří se potýkali s obviněním ze sexuálního obtěžování, dostali při odchodu z firmy vysoké odstupné v řádu desítek miliónů dolarů.

Americký list The New York Times například napsal, že jedním z těchto „potrestaných“ je i Andy Rubin, tvůrce operačního systému Android. Při odchodu z Googlu v roce 2014 měl dostat  odstupné ve výši 90 miliónů dolarů (dvě miliardy korun), přestože v té době čelil obvinění, že v hotelovém pokoji přinutil zaměstnankyni, která byla jeho milenkou, k orálnímu sexu, napsal server týdeníku Focus.

Článek v The New York Times se odvolává na dva nejmenované vysoce postavené zaměstnance Googlu. Podle listu firma došla k závěru, že stížnost zaměstnankyně byla důvěryhodná. Zda tomu tak opravdu bylo, nicméně Google oficiálně nepotvrdil, napsal server BBC.

Rubin veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že ze společnosti odešel sám, aby mohl založit vlastní firmu Playground.

Pichai v e-mailu zdůraznil, že Google přistupuje „vážně“ k zajištění „bezpečného a inkluzivního pracovního prostředí“. „Chceme vás ujistit, že se každou stížností na sexuální obtěžování či nevhodné chování zabýváme, vyšetřujeme ji a konáme,“ napsal šéf Googlu. Doplnil, že lidé, kteří v uplynulých dvou letech v souvislosti se těmito stížnostmi dostali výpověď, neobdrželi finanční kompenzaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám