Hlavní obsah

Vyhozená úřednice Bílého domu si tajně nahrála Trumpa i Kellyho

– Washington
Právo, ČTK, CNN

Na pultech obchodů se objevila další kniha ze zákulisí Bílého domu, jež není prezidentovi Donaldu Trumpovi příliš po chuti. Napsala ji Omarosa Manigaultová Newmanová, jeho bývalá poradkyně a spolupracovnice.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Omarosa Manigaultová prochází za americkým prezidentem Donaldem Trumpem

Článek

„V Bílém domě se děje spousta zkorumpovaných věcí a hodně z nich hodlám vynést na světlo,“ řekla Manigaultová, která se už nechala slyšet, že Trump o černoších mluví běžně jako o „negrech“. Trumpův tým už chystá právní kroky pro případ, že by bývalá zaměstnankyně Bílého domu nahrávku zveřejnila, informovala stanice ABC News.

Podle té Manigaultová musela stejně jako všichni ostatní pracovníci předvolební kampaně podepsat dohodu o mlčenlivosti. Skupina Donald J. Trump for President nyní předložila soukromému arbitrovi v New Yorku podklady pro arbitráž za její údajné porušení, oznámila stanice.

Je praštěná a hodně krutá, tvrdí hlava státu

Manigaultová pracovala v Bílém domě jako asistentka ředitele pro komunikace a stala se tak nejvýše postavenou Afroameričankou v prezidentské kanceláři. Žena, jež se po boku Trumpa poprvé ocitla při natáčení jeho televizní reality show The Apprentice (Učeň), už stihla vyvolat poprask jen tím, že zveřejnila tajně pořízené nahrávky z rozhovorů s Trumpem i personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym. Druhého z nich přitom nahrála v přísně střežené Situační pracovně.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Omarosa Manigaultová (druhá zleva) na archivním snímku

Experti v amerických médiích se shodují, že propašování nahrávacího zařízení do těchto prostor je vážným porušením bezpečnostního protokolu, zároveň se ale podivují, proč Kelly zdůvodňoval výpověď Manigaultové právě tam.

„Sakra. Vůbec se mi nezamlouvá, že odcházíš,“ říká Trump na nahrávce údajně pořízené den poté, co Kelly Manigaultovou propustil. „Nikdo mi o tom ani neřekl… Víš, je to obrovská mašinerie,“ dodává americký prezident.

Nyní pro ni má mnohem méně smířlivá slova. „Praštěná Omarosa, která třikrát dostala padáka na The Apprentice, teď dostala padáka naposled. (…) Prosila mě o práci se slzami v očích, řekl jsem O.K. Lidé v Bílém domě ji nenáviděli. Byla krutá, ale nebyla chytrá,“ napsal Trump na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám