Hlavní obsah

Další #MeToo? Českého fotografa Kratochvíla nařkly kolegyně, že je před lety obtěžoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Světoznámý český fotograf a trojnásobný výherce soutěže World Press Photo Antonín Kratochvíl čelí spolu z dalšími fotografy nařčení, že před lety obtěžoval své kolegyně z fotografické agentury VII. Údajně je měl osahávat a být vůči nim oplzlý. Upozornil na to server Columbia Journalism Review. Kratochvíl nařčení ze sexuálního obtěžování odmítá. S ženami měl podle svých slov neshody, ale o obtěžování se nejednalo.

Fotograf Antonín Kratochvíl

Článek

Jedna z Kratochvílových bývalých kolegyň vypověděla, že ji český fotograf osahával v roce 2014 v práci při přestávce mezi schůzkami. Údajně ji sáhl mezi půlky a pak přejel rukou až na vaginu.

„Vůbec jsem nereagovala, protože jsem pochopila, že jako mladá žena začínající v převážně maskulinní branži musím takovou cenu zaplatit,“ vzpomíná fotografka Anastasia Taylor-Lindová.

Nebylo prý komu si stěžovat

Kratochvílovo chování bylo podle ní v agentuře známo a nebylo si komu stěžovat. „Vždycky k tomu docházelo v přítomnosti kolegů a kamarádů a oni říkali, že Antonín je prostě takový,“ vzpomíná Tylor-Lindová.

Podobnou zkušenost s Kratochvílem má prý i další jeho bývalá kolegyně Stephanie Sinclairová. V roce 2008 - podle výpovědi Lauren Greenfieldové, které se fotografka svěřila - šla s českým fotografem v New Yorku na kávu.

„Vsadím se, že to máš ráda do zadku,“ řekl jí údajně Kratochvíl. Později ji prý proti její vůli políbil na ústa.

Další fotografka, která si přála zůstat v anonymitě, podle serveru Columbia Journalism Review uvedla, že ji Kratochvíl obtěžoval v roce 2005 na fotografickém festivalu. Měl jí říct, že slyšel, že jsou ženy chodící na takové festivaly „divoké v posteli a rády to dělají s více lidmi najednou”.

Český fotograf obvinění odmítá. „Mohu vám upřímně říct, že jsou všechna ta obvinění křivá. Během mých aktivních let jsme měli s některými kolegy v agentuře neshody, ale nešlo o nic této povahy,“ řekl Kratochvíl serveru Columbia Journalism Review.

Já také

Podobná nařčení se v minulosti objevila ve filmové branži v rámci kampaně #MeToo (já také), v níž se ženy veřejně svěřovaly s případy sexuálního nátlaku, jemuž čelily.

V kampani, která vznikla v době obvinění v souvislosti s případem producenta Harveyho Weinsteina, šlo o to nebát se poukázat na to, že někteří lidé zneužívají své postavení k nátlaku na ženy. Objevily se však i hlasy, které upozorňovaly, že mnohá obvinění jsou přehnaná, a varovaly před kriminalizací mužů nadbíhajících ženám.

Reklama

Výběr článků

Načítám