Hlavní obsah

Američané povedou kampaň proti Íránu, chtějí vyvolat nepokoje

Spojené státy zahajují kampaň, která má za cíl znedůvěryhodnit íránské vedení. Jejím záměrem je vyvolat nepokoje, přinutit Teherán ukončit jaderný program a přestat podporovat radikály. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z amerických úředních kruhů obeznámené se situací.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Podle současných i bývalých amerických úředníků představuje kampaň íránské lídry v nelichotivém světle. Používá i zveličené informace a protiřečí jiným oficiálním prohlášením včetně těch, která učinily bývalé americké administrativy.

Washington vůči Teheránu přitvrdil od nástupu Donalda Trumpa do úřadu prezidenta. Současná hlava Spojených států v květnu vypověděla jadernou dohodu s Íránem z roku 2015.

Bílý dům se ke kampani odmítl vyjádřit a americké ministerstvo zahraničí odmítlo dodat podrobnější informace k roli ministra Mikea Pompea. Podle zdrojů Reuters na kampani spolupracují právě Pompeo s bezpečnostním poradcem Bílého domu Johnem Boltonem.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo

Vysoký íránský činitel, kterého oslovila agentura Reuters a hovořil pod slibem anonymity, uvedl, že USA se marně pokoušejí podkopávat íránské vedení od islámské revoluce v roce 1979. „Neuspějí ani teď,” řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám