Hlavní obsah

Americký policista byl obviněn kvůli smrti neozbrojeného černocha

– Pittsburgh

Americký policista bílé pleti byl obviněn kvůli zastřelení neozbrojeného černošského mladíka, jehož smrt vyvolala protesty ve městě Pittsburgh. Mladý muž byl zastřelen zezadu, když se snažil prchnout před dopravní kontrolou. Policista, který byl u místního sboru nováčkem, tvrdí, že se cítil ohrožen, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmnáctiletý Antwon Rose se snažil utéci před kontrolujícím policistou, který jeho vůz zastavil 19. července ve východní části průmyslového města ve státě Pensylvánie. Třicetiletý policejní nováček Michael Rosfeld pátral po pachateli nedaleké střelby, ukázalo se však, že Rose u sebe vůbec nemá zbraň.

Policista podle prokuratury během dvou rekonstrukcí události líčil průběh zákroku pokaždé jinak. Nejprve uvedl, že se k němu v jednu chvíli mladík obrátil, namířil na něj rukou a on "uviděl něco tmavého, co vnímal jako zbraň". Později začal tvrdit, že zbraň neviděl a není si jist, zda Roseova ruka skutečně mířila na něj.

„Nestřelíte někoho zezadu, když pro vás není hrozbou,“ podotkl prokurátor Stephen Zappala, podle něhož budou státní žalobci žádat soud o uznání viny z vraždy prvního stupně.

Pittsburghský případ se stal dalším v řadě policejních zákroků končících smrtí příslušníka černošské menšiny, které v USA v posledních letech opakovaně vyvolávají protesty, podle jejichž účastníků policie postupuje vůči černochům bezdůvodně tvrdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám