Hlavní obsah

V Kolumbii bude prezidentem kandidát pravice, chce změnu mírové dohody s FARC

– Bogotá

Levicový kandidát Gustavo Petro uznal porážku v nedělním druhém kole prezidentských voleb v Kolumbii. Získal 41,8 procenta hlasů, zatímco jeho pravicový soupeř Iván Duque 54 procent. Sečteny už přitom byly téměř všechny hlasy.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Novým kolumbijským prezidentem byl zvolen 41letý konzervativec Iván Duque

Článek

Petro uznal, že v prezidentském souboji prohrál. Přesto nechce hovořit o porážce jako takové. „Jakápak porážka? Osm miliónů svobodných Kolumbijců zaujalo postoj. To není žádná porážka. Pro tuto chvíli nebudeme vládnout,” uvedl 58letý Petro na Twitteru.

Novým kolumbijským prezidentem byl zvolen 41letý konzervativec Iván Duque po slibu, že částečně reviduje křehkou a také kontroverzní mírovou dohodu, kterou v roce 2016 uzavřela vláda s levicovými povstalci z hnutí FARC. Dosavadní prezident padesátimiliónové země Juan Manuel Santos za ni dostal Nobelovu cenu za mír.

Oceňovaná dohoda čelí v zemi kritice

Mírový proces, oceňovaný ve světě, budí v samotné Kolumbii spory. Podle konzervativců stát rebelům příliš ustoupil. Povstalci se například nemusí obávat příliš tvrdých trestů a jejich hnutí má navíc zaručeno deset míst v parlamentu.

Zapojení bývalých povstalců do politického života Duque a jeho příznivci kritizují. Panují proto obavy, že zablokuje uvádění mírové dohody do praxe. Zbývá totiž přijmout asi čtvrtinu zákonů vyplývajících z dohody, kontroverzní jsou zejména ty o soudech pro bývalé povstalce.

Zvolený prezident mezitím potvrdil, že provede „korekce” mírové smlouvy, která umožnila odzbrojení povstalců a zároveň přeměnu FARC v politickou stranu. „Tento mír, který jsme si vysnili a který vyžaduje opravu, se dočká korekcí, aby byly oběti v centru procesu, aby byla zaručena pravda, spravedlnost a náprava,” prohlásil Duque ve svém prvním projevu po volebním vítězství.

Hnutí FARC vzápětí apelovalo na Duqueho, aby prokázal „zdravý rozum”. „Je nezbytné, aby se prosadil zdravý rozum; země potřebuje úplný mír, který nás přivede k očekávanému usmíření,” uvedlo hnutí a dodalo, že nemůže být programem vlády tento cíl obejít. Strana rovněž vyzvala Duqueho k setkání.

Nejmladší prezident v historii země

Až se Duque v srpnu ujme úřadu, stane se nejmladším kolumbijským prezidentem za více než století. „Přišel jsem splnit sen,” řekl Duque před svým volebním centrem. „Aby Kolumbii vládla nová generace, která chce vládnout pro všechny a se všemi. Která zemi sjednotí a vymýtí korupci,” dodal zvolený prezident.

Duque zdědí zemi, která je stále poznamenána pěti dekádami krvavého ozbrojeného konfliktu a potýkající se s rostoucí produkcí kokainu. Odlehlé části země jsou stále pod kontrolou drogových mafií a zbytkových povstalců.

Nový prezident Kolumbie bude muset řešit i humanitární krizi, s níž se potýkají zejména příhraniční regiony s Venezuelou. Z této země uprchly v předchozích letech před ekonomickou a politickou krizí do Kolumbie statisíce lidí.

Hlasování o nástupci prezidenta Juana Manuela Santose se zúčastnilo jen zhruba 44 procent registrovaných voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám