Hlavní obsah

USA potřebují spravedlivý přístup k obchodu, tvrdí Trump po summitu G7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy potřebují spravedlivý přístup na trhy a nejsou ochotny tolerovat jednání zemí, které vůči nim spravedlivé nejsou. V sobotu to na tiskové konferenci uvedl americký prezident Donald Trump, který se zúčastnil summitu sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 v Kanadě. Schůzku označil celkově za úspěšnou, mluvilo se prý zejména o vzájemném obchodu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump na sobotní tiskové konferenci speaks during na summitu zemí G7.

Článek

„Spojené státy byly po desítky a desítky let jen využívány,” uvedl Trump. Zároveň dodal, že současné lídry zemí G7 za nespravedlivé obchodní dohody neviní. Evropská unie se podle něj ke Spojeným státům chová brutálně.

„Můj vztah s německou kancléřkou, francouzským prezidentem a kanadským premiérem je skvělý, falešná média to zkreslují,” řekl v reakci na dotaz novináře, zda jeho rozhodnutí odjet ze summitu dříve nemůže budit dojem, že se k zemím G7 otáčí zády.

Kim Čong-un dostane jen jednu šanci

Trump už před summitem řekl, že odjede dřív, aby se mohl připravit na setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

K tématu nadcházejícího summitu v Singapuru Trump řekl, že severokorejský vůdce může pozitivně ovlivnit budoucnost KLDR, má ale jen jednu šanci. Chystaný summit v Singapuru přitom Trump označil za „mírovou misi”.

Zda Kim denuklearizaci Korejského poloostrova myslí vážně, ale bude jasné během minuty, řekl Trump. „Myslím, že dokážu odhadnout člověka během chvilky a budu vědět,” prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám