Hlavní obsah

Popel sopky Kilauea sužuje obyvatele ostrova vzdáleného od ní 6400 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Sopka Kilauea trápí nejen obyvatele Havaje, ale oblaka kouře s popílkem se rozšířila napříč Tichým oceánem. Dorazila také na 6400 kilometrů vzdálený ostrov Guam, který je součástí Mariánských ostrovů, uvedla CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na lávu valící se z havajské sopky KilaueaVideo: PARADISE HELICOPTERS, AP

 
Článek

Kouř s popílkem dělají problémy pilotům z místní vojenské základny kvůli špatné viditelnosti a lidem, kteří trpí dýchacími potížemi. Úřady je vyzvaly, aby se zdržovali doma a zbytečně nevycházeli.

Aktivita sopky se nezmenšuje, spíše naopak. Za poslední dva dny její láva zničila 20 domů. Láva uniká z puklin a má na svědomí celkem 70 zničených domů, zalila silnici a ohrožuje geotermální elektrárnu. Odborníci z preventivních důvodů kvůli možnému úniku nebezpečných plynů elektrárnu odstavili a vrty zapečetili.

Foto: Handout, Reuters

Láva ze sopky Kilauea se vylila na silnici

Úřady také varují před takzvanými vlasy Pele. Jsou to dlouhá vlákna vulkanického skla vznikajícího z lávy. Vlákna dostala jméno po havajské bohyni ohně Pele, jsou velmi jemná a křehká a mohou poranit oči a plíce.

Sopka Kilauea je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech minulého století její láva zničila na 200 domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám