Hlavní obsah

Na Kubě končí éra Castrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Ve středu začne na Kubě dvoudenní zasedání parlamentu, který bude volit nového prezidenta. Hlavou karibského státu tak po desetiletích přestanou být bratři Castrové. Současný prezident Raúl Castro oznámil, že obhajovat mandát nechce. V čele strany však setrvá do příštího sjezdu plánovaného na rok 2021.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Současný kubánský prezident Raúl Castro na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Parlament novou hlavu státu vybere nejspíš až ve čtvrtek. Prezidentem (předsedou státní rady) by se podle pozorovatelů měl stát první viceprezident Miguel Díaz-Canel. Ten hodlá pokračovat v opatrných ekonomických reformách při zachování politického monopolu komunistů, uvedla agentura DPA.

Bude-li zvolen, půjde o zásadní omlazení kubánského vedení, neboť jej od Castra dělí bezmála 30 let a narodil se až po revoluci. Opozice od Díaze-Canela nečeká zásadní kroky k demokratizaci ani propuštění všech politických vězňů.

Foto: Claudia Daut, Reuters

Raúl Castro

Na Kubě stále platí systém vlády jedné strany a do 605členného parlamentu kandidovalo přesně 605 politiků.

Kromě Díaze-Canela se jako o možných kandidátech na prezidenta mluví o ministru zahraničí Brunovi Rodríguezovi a ekonomovi Marinu Murillovi. Tito muži tvoří nejvlivnější trojici představitelů komunistické strany.

Protože současný prezident zůstane v jejím čele, bude mít dál vliv na případné další změny ve vedení státu či na podobu ekonomické liberalizace. Že se nedá čekat žádná velká změna kurzu, naznačil Raúl Castro v parlamentu: „Neměli bychom očekávat zlepšení vztahů s USA, Kuba se nevzdá myšlenek, za které jsme bojovali více než století a kvůli kterým náš lid prolil mnoho krve.”

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Fidel Castro

Kritiky režimu kubánské vedení vždy načas zadrží a označuje je za „žoldnéře” placené odpůrci Castra v Miami, kde je velká exilová komunita, a ve Washingtonu, uvedla BBC.

Raúl se do čela státní rady dostal v roce 2006, kdy jej vykonáváním funkce pověřil kvůli svým zdravotním problémům bratr Fidel, jenž kubánský režim reprezentoval od jím vedené revoluce v roce 1959. Oficiální mandát Raúlovi začal v roce 2008. Fidel, který vedl na konci padesátých let revoluci a stál v čele země od roku 1959, zemřel v prosinci roku 2016.

Foto: Pool New, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro na archivním snímku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám