Hlavní obsah

Kolumbie čelí ekologické katastrofě. Ropa z vrtu obarvila řeku a zabila tisíce zvířat

Tisíce mrtvých zvířat, poničená příroda a místní obyvatelé bez vody i obživy, to jsou důsledky ekologické katastrofy v Kolumbii, kterou způsobil únik ropy z vrtu nedaleko kolumbijského města Barrancabermeja. Uniklá ropa se dostala do řeky Magdalena, kterou kontaminovala v délce desítek kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ropa z poškozeného kolumbijského vrtu kontaminovala nedalekou řeku Video: Reuters

 
Článek

K narušení ropného vrtu Lizama 158 došlo na počátku března, množství ropy uniklé do okolí podle posledních zpráv představuje zhruba 23 tisíc barelů, byť podle vyjádření společnosti Ecopetrol, která vrt spravuje, šlo „pouze“ o zhruba 550 barelů.

Společnost, kterou vlastní stát, tvrdí, že nyní jej již únik pod kontrolou, místní obyvatelé si ovšem tak jistí nejsou.

Kromě řeky Magdalena znečistila ropa i další řeky Lizama a Sogamoso. Ochránci životního prostředí tvrdí, že jde o nejhorší ekologickou katastrofu za poslední desítky let. Zemřelo údajně přes 2400 zvířat - mimo jiné dobytek, ptáci, plazi či ryby.

„Všechny ryby, které jsme měli v líhni na řece Sogamoso, jsou mrtvé, nic nám nezbylo,” postěžoval si pro agenturu Reuters místní občan Henry Amaya.

Naproti tomu Ecopetrol poukazuje na asi 1250 zvířat, která se podařilo zachránit.

Pokuta a možná i horší postih

Nejde však jen o zvířata. Některé rodiny byly z postižené oblasti evakuovány, a to nejen kvůli materiálním ztrátám. Řada lidí musela do nemocnice kvůli zvracení, bolestem hlavy či závratím, dodává web časopisu National Geographic.

Kolumbijská vláda už jmenované společnosti uložila pokutu. „Pokud se ukáže, že se dalo celé věci zabránit, bude postih ještě horší,” uvedl k tragédii kolumbijský ministr životního prostředí Luis Gilberto Murillo.

Reklama

Výběr článků

Načítám