Hlavní obsah

Soud pozastavil Trumpův plán vystěhovat část nelegálních imigrantů

Washington

Federální soudce v San Francisku dočasně zablokoval plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na zrušení vízového programu DACA, který chrání před deportací ze Spojených států statisíce imigrantů, jež přišli do USA jako děti. Trumpova administrativa rozhodla v září po přechodné půlroční lhůtě program DACA zrušit.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Federální soudce William Alsup v úterý v San Francisku rozhodl, že program musí po dobu, co o jeho osudu budou rozhodovat soudy, zůstat v platnosti. Účastníkům programu by jinak podle něj hrozila „vážná, nenapravitelná újma”. Soudce rozhodoval na základě několika žalob, jednu z nich podal stát Kalifornie.

Kvůli zářijovému  Trumpovu rozhodnutí zrušit program DACA se na soudy obrátilo hned několik států unie, ale i řada organizací a jednotlivců. Soudce Alsup zároveň ve svém rozhodnutí uvedl, že federální vláda nemusí přijímat nové žádosti od lidí, kteří dosud ochranu na základě programu DACA nikdy nepožívali.

V úterý se prezident Trump setkal se skupinou kongresmanů z obou parlamentních stran, aby s nimi jednal o přistěhovalecké reformě. Navrhl, aby byl migrační problém vyřešen ve dvou krocích - v prvním by šlo o ochranu hranic a řešení osudu mladých přistěhovalců chráněných dosud programem DACA, ve druhém by měly přijít na řadu obecnější záležitosti.

Součástí budoucí dohody o osudu dětí chráněných DACA musí být shoda v otázce nákladné zdi na hranicích s Mexikem, uvedl rovněž Trump, který velmi tlačí na její vybudování a hledá podporu, kde to jen jde.

Program DACA, který zavedl v roce 2012 Trumpův předchůdce Barack Obama, chrání před deportací téměř 800 000 lidí. Podle současného šéfa Bílého domu je ale neústavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám