Hlavní obsah

V USA se narodilo dítě ze zárodku zmrazeného 25 let

Novinky, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Tennessee se minulý měsíc narodilo dítě, které pochází z nejspíš nejdéle zmrazeného embrya v historii. Zárodek, z nějž se malá Emma Wren Gibsonová narodila, byl zmrazen před 25 lety.

Američanka porodila dítě z 25 let zmrazeného embryaVideo: Novinky/AP

 
Článek

Její rodiče, Tina a Benjamin Gibsonovi, byli velmi překvapení, když zjistili, jak „staré“ vlastně je embryo, které do Tininy dělohy lékaři vložili.

„Uvědomujete si, že mně je taky 25? Kdyby šlo všechno přirozeně a naše dcera se narodila devět měsíců poté, co byla počata, mohly jsme spolu teď chodit do školy,“ řekla matka Tina Gibsonová americké televizi CNN.

Carol Sommerfeltová, ředitelka embryologické laboratoře v Národním centru pro darování embryií v Knoxville v USA, tvrdí, že doposud nejstarší embryo, které bylo vloženo do dělohy ženy z neplodného páru, bylo zhruba 20 let staré.

Světový rekord?

Když se před sedmi lety Gibsonovi brali, věděli, že s početím dítěte budou mít problém, protože Benjamin trpí cystickou fibrózou, u níž je neplodnost velmi častá. Během manželství se stali pěstouny několika dětí.

Pak je ale jejich rodina přesvědčila, že by mohli zkusit adoptovat embryo. Zjistili, že v laboratoři v Národním centru pro darování embryií spočívají v nádobách se suchým ledem lidské zárodky, které „zbyly“ po úspěšných umělých oplodněních jiných párů.

Než mohli Gibsonovi oplodněné vajíčko získat, museli projít stejným prověřováním, jako by se chystali k adopci. Lékaři napřed zjišťovali, zda Tinino tělo zvládne těhotenství. Potom u nich provedli šetření sociální pracovníci. Nakonec dostali do rukou seznam 300 profilů rodičů s genetickými informacemi. Z něj si měli vybrat pár, od kterého získají embryo.

„Bylo to šílené,“ řekl pro CNN Benjamin Gibson. „Tolik různých profilů, jak si z toho má člověk vybrat? Navíc jsme na to měli jen týden,” dodal.

Nakonec volili podle výšky a hmotnosti, protože jsou oba drobné postavy, a také podle lékařské historie biologických rodičů. Až když se už chystali na transfer oplodněného vajíčka, dozvěděli se Gibsonovi, že jsou pravděpodobně přímými účastníky světového rekordu.

Foto: Profimedia.cz

Emma Wren Gibsonová se narodila ze zárodku zmrazeného před 25 lety.

Samozřejmě, není možné prokázat, že jde skutečně o rekord. „Identifikovat to nejstarší zmražené embryo na světě není možné,“ řekl CNN Zaher Merhi, ředitel sekce umělého oplodnění v Centru plodnosti New Hope v New Yorku. Americké společnosti nemusejí nikam hlásit stáří embryí, pouze výsledek umělého oplodnění, takže tato data nikdo nemá k dispozici.

Carol Sommerfeltová, která se na procesu oplodnění u Gibsonových podílela, rozmrazila tři embrya od stejné dárkyně. Rozmrazení přežila všechna, ale v děloze Tiny se uchytilo pouze jediné – což je ale běžné, úspěšnost oplodnění bývá kolem 25 - 30 %, tvrdí Sommerfeltová. Oplodnění proběhlo v březnu a na konci listopadu se narodila zdravá holčička Emma.

Šance na úspěch

Jason Barritt, ředitel laboratoře a výzkumu v Reprodukčním centru Jižní Kalifornie, pro CNN řekl, že jen asi v 15 - 20 % případů „zbydou nějaká embrya, které se během IVF nevyužijí.“ Jak jde výzkum dopředu a umělá oplodnění jsou čím dál úspěšnější, není už třeba vytvářet embryí tolik. Nicméně přece jen tu takové případy jsou. „Některým párům několik embryí zbyde po tom, co úspěšně otěhotní a porodí,“ vysvětluje Barritt. „Zůstávají zmrazená, dokud o nich pacienti nerozhodnou jinak.“

Možností mají několik. Mohou je nechat zmražená v nádobách s tekutým dusíkem, mohou požádat lékaře, aby se jich zákonným způsobem zbavili, mohou je věnovat k výzkumným účelům nebo je věnovat jiným bezdětným párům. Tato možnost je ale nejméně využívaná. „Je totiž třeba splnit celou řadu podmínek. Je třeba podstoupit vyšetření na infekční choroby a vyřídit spoustu papírování.“

Národní centrum pro darování embryí bylo založeno v roce 2003, a stojí na křesťanských základech. „My věříme, že musíme chránit důstojnost a nedotknutelnost lidských zárodků,“ řekl Mark Mellinger, ředitel centra. „Jsme velkými zastánci darování a adopce embryí.“

Pokud si někdo v USA přeje darovat embryo, z centra pro něj vyšlou speciální nádobu, a pak ho skladují v laboratoři v Knoxville. „Embrya se ujmeme kdykoliv,“ tvrdí Mellinger. „Některá byla skladována pár týdnů, měsíců – a někdy to mohou být desetiletí.“ Veškeré náklady na celou proceduru – u prvního pokusu 12 500 dolarů – platí rodina příjemců zárodku.

Tina a Benjamin Gibsonovi mají momentálně plné ruce práce se svým miminkem. Už za rok by se ale chtěli pokusit o další těhotenství, pravděpodobně stejnou cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám