Hlavní obsah

Pátrání po zmizelé argentinské ponorce je stále neúspěšné

• Aktualizováno

Zvuky v moři, které zachytili v pondělí argentinští záchranáři, nevydávala zmizelá armádní ponorka se 44 lidmi na palubě. S odvoláním na mluvčího námořnictva této jihoamerické země Enriqueho Balbiho o tom dnes informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Argentině pokračuje pátrání po zmizelé ponorceVideo: Reuters

 
Článek

Odborníci zvuk analyzovali a zjistili, že nevznikl bitím předmětů o trup ponorky, jak spekulovala některá média. Zdroj zvuku, který záchranáři zaznamenali asi 360 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny v hloubce zhruba 200 metrů, byl podle Balbiho zřejmě "biologický".

Při poslední komunikaci s námořní základnou ve středu hlásila ponorka ARA San Juan technické potíže. Proto dostala pokyn, aby se vrátila nejkratší cestou do přístavu Mar del Plata.

Foto: Reuters

Argentinská ponorka

Podle mluvčího záchranářů, kterého citoval list Clarín, nelze říci, jak dlouho posádka vydrží se vzduchem, jelikož není jasné, jakou má plavidlo přesně poruchu. Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila kyslík a nabila baterie. Pokud ale byla nucena zůstat pod hladinou, mohou posádce v případě nejhoršího scénáře zbývat jen dva dny.

Ponorka ARA San Juan byla vyrobena v roce 1985 v Německu a v letech 2007 až 2014 prošla renovací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám