Hlavní obsah

Americký vojenský dezertér Bergdahl je volný, do vězení nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raleigh
Aktualizováno

Americký voják, který před více než osmi lety svévolně opustil základnu v Afghánistánu a nechal se zajmout Tálibánem, byl degradován, pokutován a propuštěn z armády. Do vězení ale nepůjde. V pátek o tom rozhodl soud v Severní Karolíně. Verdikt pobouřil amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: , ČTK/AP

Seržant Bowe Bergdahl

Článek

Bergdahl se k dezerci přiznal a uznal i to, že vystavil nebezpečí své spolubojovníky.

Jednatřicetiletému Bergdahlovi hrozil až trest smrti. Obžaloba žádala čtrnáct let vězení. Obhajoba ale v emotivním procesu poukazovala na to, že je pětileté věznění dostatečným trestem a poukazovala na to, že proces s ním nemůže být spravedlivý, protože ho politicky ovlivnil prezident Donald Trump. Ten loni v předvolební kampani prohlásil, že Bergdahl je „zrádce, který by měl být popraven“.

Pobouřil ho i páteční rozsudek. „Verdikt nad seržantem Bergdahlem je naprostou a úplnou ostudu pro naši zemi a naše ozbrojené síly,“ reagoval na Twitteru Trump.

Bergdahl zmizel ze základny ve východním Afghánistánu 30. června 2009. Podrobnosti nejsou veřejně známy. Objevily se zprávy, že ho tálibové mučili, ale také zprávy o tom, že se s vězniteli sžil a například s nimi hrával různé hry.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Nyní již bývalý seržant americké armády Bowe Bergdahl přijíždí k soudu

Vyměněn ho za pět teroristů

Tálibán ho vyměnil po pěti letech v roce 2014. Tehdejší prezident Barack Obama za to byl kritizován, protože USA za jeho vydání propustily pět vězněných členů Tálibánu.

Bergdahl po svém propuštění podstoupil terapie a vrátil se do aktivní služby. Později se také objevila zpráva, že chce armádu opustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám