Hlavní obsah

Atentátník z Manhattanu by podle Trumpa měl být popraven

– Washington

Atentátník Sayfulláh Saipov, který v úterý najel na Manhattanu do davu a zabil osm lidí, by měl být popraven. Na Twittteru to napsal prezident Spojených států Donald Trump, který již ve středu prohlásil, že vážně uvažuje o převezení Saipova do americké věznice na kubánském Guantánamu, kde USA po teroristických útocích ze září 2001 zadržují osoby podezřelé z terorismu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Newyorský terorista byl šťastný, když požádal o vyvěšení vlajky IS (Islámského státu) ve svém nemocničním pokoji. Zabil osm lidí a vážně jich zranil 12. Měl by dostat trest smrti!” napsal Trump.

Donald Trump: Terorista z New Yorku byl šťastný, když v nemocnici žádal, aby mu v pokoji vyvěsili vlajku Islámského státu. Zabil osm lidí a dvanáct vážně zranil. Měl by dostat trest smrti!

O tom, že Saipov žádal vyvěšení vlajky teroristického hnutí ve svém pokoji, informovala americká média s odvoláním na dokumenty předložené soudu. Saipov rovněž vyšetřovatelům řekl, že chtěl teroristickou zástavu umístit i na nákladní vůz, kterým zaútočil, pak si to ale rozmyslel, protože na sebe nechtěl předčasně upoutat pozornost.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nedatovaná policejní fotografie Uzbeka jménem Sayfullo Saipov, který útočil autem na Manhattanu a zabil osm lidí.

Prezident již dříve označil Saipova za zvíře a prohlásil, že se zasadí o to, aby byla zrušena vízová loterie, díky které ročně může získat povolení k přistěhování do USA 50 000 lidí. V loterii získal vízum i Saipov.

Saipov, který byl obžalován z terorismu, vyšetřovatelům sdělil, že zaútočil podle instrukcí teroristické sítě Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíce lidí. Dal také najevo, že je na svůj čin hrdý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám