Hlavní obsah

Trump rozšířil zákaz cestování do USA na KLDR, Čad a Venezuelu

– Washington

Americký prezident Donald Trump přijímá nová protiimigrační opatření, zahrnující nově tři další státy. Zákaz cestovat do Spojených států se tak podle tiskových agentur bude týkat občanů osmi států, a to KLDR, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Nově se tedy zákaz vstupu rozšíří na lidi ze Severní Koreje, Venezuely a Čadu. Z původního seznamu šesti převážně muslimských států, jejichž občanům se Trump snažil omezit vstup do USA, vypadl Súdán.

„Učinit Ameriku bezpečnou je má hlavní priorita. Nepustíme do naší země ty, které nemůžeme bezpečnostně prověřit," uvedl Trump v prohlášení.

Opatření se v případě jednotlivých zemí liší. Všichni občané KLDR a Čadu mají zakázaný vstup na území USA, zatímco v případě Venezuely se zákaz týká členů dlouhého seznamu vládních institucí a jejich rodinných příslušníků, uvedla agentura AFP.

Nová pravidla mají pro tři nové země vstoupit v platnost 18. října, zatímco v případě dalších pěti států se restrikce prodloužily.

Irák alespoň spolupracuje

Severní Korea podle Bílého domu nespolupracuje se Spojenými státy v žádném ohledu a neplní žádný z požadavků. Čad je sice důležitý partner v boji proti terorismu, ale nesdílí informace o teroristech a další údaje, které USA požadují; v zemi působí různá teroristická uskupení jako Islámský stát, Boko Haram či Al-Káida. Venezuela, na niž USA nedávno uvalily ekonomické sankce, nespolupracuje při ověřování, zda její občané představují nebezpečí pro národní bezpečnost či ohrožují bezpečí veřejnosti, země ani ochotně nepřijímá své vyhoštěné občany.

Irák sice také nesplňuje požadovaná kritéria, ale jde o blízkého spojence, připustil Bílý dům a vysvětlil, že země nebyla zahrnuta do nových omezení, protože „úzce spolupracuje“ se Spojenými státy v boji proti radikální organizaci Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám