Hlavní obsah

Na Floridě popravili pomocí nové látky bílého rasistu

Miami

V americkém státě Florida byl ve čtvrtek večer popraven třiapadesátiletý Mark Asay, který byl shledán vinným z rasově motivovaných vražd dvou mužů v roce 1987. Smrticí injekce obsahovala látku, která doposud nebyla ve Spojených státech při žádné popravě použita.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Floridě popravili dvojnásobného vraha (ilustrační záběry)Video: Reuters

 
Článek

Součástí smrticí injekce se v USA poprvé stal etomidát. Tuto látku sice schválil floridský nejvyšší soud, někteří odborníci ji však kritizují jako neověřenou, upozorňuje agentura AP.

Etomidát je anestetikum s velmi krátkým účinkem, které se aplikuje nitrožilně. Pro krátké výkony se používá samostatně. Nemá ale analgetickou složku, takže netlumí bolest.

Foto: Florida Department of Corrections, ČTK/AP

Popravený rasista Mark Asay.

Dříve se pro uspání používaly barbituráty, jako je thiopental, ale farmaceutické firmy je odmítly prodávat. V současné době se tato dříve rozšířená hypnotika používají už jen ve veterinární medicíně a věznice je kvůli bojkotu obtížně sháněly.

Asay je prvním bělochem popraveným na Floridě za vraždu černocha od obnovení trestu smrti v roce 1976. Asayovými oběťmi byli černoch Robert Lee Booker a Hispánec Robert McDowell, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám