Hlavní obsah

Zoufalství i naděje podél mexické zdi

Na první pohled se zdá, že opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa zaměřená proti ilegální imigraci do země a speciálně pak jeho plán vybudovat na jižní hranici s Mexikem zeď měla okamžitý účinek. Množství lidí zadržených americkou pohraniční stráží během prvních tří měsíců po inauguraci nového prezidenta USA je nesrovnatelně nižší, než tomu bylo v měsících před jeho uvedením do úřadu. Odborníci ovšem varují, zeď z dlouhodobého hlediska nepomůže USA, ale převaděčům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Hraniční plot na jižní straně USA s Mexikem. (Pohled z americké strany).

Článek

V lednu bylo na celé americko-mexické hranici dlouhé 3185 kilometrů zadrženo 43 000 nelegální imigrantů. V únoru to bylo necelých 24 000 a v březnu jejich počet klesl pod 17 000, což je v ostrém kontrastu s měsíci v létě 2014, kdy bylo zadržováno až 60 000 migrantů.

Útulek Senda de la Vida, Cesta života, je na kopci u mexické řeky Rio Bravo (v USA je známá jako Rio Grande) a je z něj dobře vidět na Spojené státy na druhém břehu.

Tam nacházejí útočiště a jídlo migranti, hlavně Středoameričané, kterým se podařilo na cestě uniknout ze spárů smrti. Ale když překročí řeku, je pravděpodobné, že je chytí členové americké pohraniční stráže, kteří čekají na druhé straně vybaveni hlídkovými auty, čluny a infračervenými senzory.

Mezi roky 2014 a 2016 během prudkého přílivu nelegálních imigrantů ze Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly byli zadržení propouštěni, pokud šlo o rodiny s dětmi nebo když migranti byli v detenčních centrech nepřiměřeně dlouho.

Do centra Caritas přichází jen jedna či dvě rodiny denně

V centru Caritas v texaském McAllenu, které vede sestra Norma Pimentelová, dostávali uprchlíci jídlo, mohli se umýt a vyspat a dostali lístek na autobus, kde se mohli dostat k příbuzným a začít vést v USA život bez dokumentů.

Ale letos bezprecedentně poklesl počet imigrantů zadržených při příjezdu - poté, co Donald Trump oznámil více peněz pro pohraniční stráž, zákaz humanitárního propouštění migrantů bez dokladů a dobudování hraniční zdi, která již v některých částech hranice mezi Mexikem a USA existuje.

"Pokles je neuvěřitelný. Denně dorazí maximálně jedna nebo dvě rodiny," řekla Pimentelová v telefonním rozhovoru.

Foto: John Sommers II, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Mnoho lidí odradila probíhající debata o pohraniční zdi a tvrdý přístup Trumpovy administrativy proti přistěhovalcům bez dokumentů. Kromě toho církve v Texasu, Washingtonu a Kalifornii varují migranty před nebezpečím zajetí mafiánskými skupinami a toto poselství se dostává k rodinným příslušníkům ve Střední Americe.

Se stejným varováním přichází i pohraniční stráž.

Praktiky pašeráků

"´Kojoty´ (pašeráky lidí) nezajímá život nebo zdraví ostatních. Pro ně přistěhovalci znamenají jen víc peněz," řekl jeden z členů pohraniční stráže při nedávném cvičení v Laredu v Texasu, na které byli pozváni i novináři. V oblastech blízko hranic někdy migranti musejí jít pěšky až tři dny. A v létě tu teploty mohou překračuj i 45 stupňů Celsia.

Když někdo není schopen pokračovat nebo se stane přítěží, pašeráci ho klidně nechají napospas osudu bez jídla a vody. A mnoho z těchto lidí pak ztratí orientaci a zemřou.

Při výcviku v Laredu členové pohraniční stráže cvičili podle skutečného případu - záchranu imigranta, kterého skupina nechala napospas osudu poté, co se zřítil ze sedmi metrů a zlomil si kotník.

"Zachránili jsme hodně lidí. Od října roku 2016 jich bylo více než 700," řekl náměstek ředitele pohraniční stráže pro oblast Laredo Enrique Martínez. V Laredu řeka tvoří přírodní hranici mezi oběma zeměmi. "Uprchlíci mohou být všude. Na kopcích, kde se schovávají před horkem nebo chladem, ve vodě, ale i v autech, nákladních automobilech nebo traktorech."

Zeď nepomůže USA, ale pašerákům

Podle organizace pro lidská práva Amnesty International hraniční zeď, kterou navrhuje Donald Trump a kterou i řada členů pohraniční stráže nepovažuje za účinnou bariéru, povede jen k dalšímu obohacení zločineckých organizací, které vybírají peníze od imigrantů na mexické straně.

"Kvůli zdi bude mnohem těžší překonat hranice a aby se dostali do USA, imigranti se budou muset obrátit na mafiánské skupiny," řekla odbornice na přistěhovalectví Madeleine Penmanová. "Už dnes vidíme, že na některých místech ´kojoti´ zdvojnásobili ceny."

Sítě pašeráků, kterým se podařilo vyzrát na úřady, nechávají nové přistěhovalce na pospas osudu v Houstonu nebo okolních městech a někdy je nacpou do přeplněných domů.

Luisa Zwicková, která založila nejstarší útulek pro přistěhovalce v Houstonu Casa Juan Diego, řekla, že i když některé těhotné ženy zde po příjezdu porodily, bylo jim odepřeno právo zaregistrovat dítě jako amerického občana.

Další přistěhovalci tam zůstávají pouze několik dní, než si najdou práci načerno a zmizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám