Hlavní obsah

Spojkou mezi Bílým domem a Kremlem byl údajně Trumpův zeť Kushner

Právo, rm

První zahraniční cesta Donalda Trumpa v úřadu sice přibrzdila vyšetřování aféry s ruským vměšováním do amerických voleb hlavy státu, spekulace se ale ve Washingtonu stáčejí stále více k roli prezidentova zetě Jareda Kushnera ve skandálu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem

Článek

FBI začala vyšetřovat kontakty lidí z Trumpovy blízkosti s Rusy loni v létě a nyní prý vyšetřuje zatím nejmenovanou „osobu klíčového významu“ z okruhu poradců. S Rusy se z dosavadní administrativy víckrát setkali jen šéf diplomacie Rex Tillerson, ministr spravedlnosti Jeff Sessions a zmíněný Kushner.

Podle listu The New York Times je ze čtyř nezávislých zdrojů doloženo, že onou neznámou osobou je právě Kushner, který byl i u setkání poradce pro bezpečnostní otázky Michaela Flynna s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Kushner se také setkal se Sergejem Gorkovem z ruské státní Vněšekonombanky, která je terčem amerických sankcí.

Spojení vyšetřovatele s Kushnerem

Ačkoli je Kushner v médiích představován jako střízlivější a opatrnější člen administrativy, nyní také vyšlo najevo, že právě on silně tlačil na odvolání Jamese Comeyho z postu ředitele FBI.

Mnozí právní experti jsou podle listu The New York Times přesvědčeni o tom, že se podaří najít dost důkazů, že prezident chtěl skutečně vyšetřování ruského vlivu na volby zbrzdit, odsunout nebo zastavit a že tím bránil výkonu spravedlnosti.

Vyšetřováním ruského vlivu na americké volby byl minulý týden pověřen bývalý ředitel FBI Robert Mueller. Problém je v tom, že Mueller v minulosti pracoval pro právní firmu, která nyní zastupuje Kushnera, takže může být kvůli vnitřním směrnicím Bílého domu vyloučen z jeho vyšetřování. Vládní právníci totiž nesmějí vést řízení proti svým nedávným klientům, k nimž patří mimo jiné i odvolaný ředitel Trumpovy kampaně Paul Manafort.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám