Hlavní obsah

Americký soud odmítl ukončit Polanského případ sexu s nezletilou

– Los Angeles

Soud ve Spojených státech v pondělí zamítl požadavek polského režiséra Romana Polanského, který chtěl udělat tečku za čtyři desetiletí starým případem sexuálního styku s nezletilou dívkou. Soudce v Los Angeles podle agentury AP odmítl vynést jakýkoli verdikt bez přítomnosti filmaře, který nyní střídavě pobývá ve Francii a Polsku.

Článek

Polanského advokáti požádali soudce, aby se rozhodl pro některou z variant ukončení případu včetně vynesení trestu, který by nezahrnoval další pobyt ve vězení.

Režišér měl v roce 1977 v USA styk s třináctiletou dívkou, který je v USA považován za znásilnění. Polanski tehdy uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu. Od té doby se jej americká justice marně pokouší dostihout.

Loni zamítl americkou žádost o jeho vydání polský nejvyšší soud.

Soudce Scott Gordon v pondělí odmítl žádosti Polanského právnického týmu a zároveň neuvedl, jaký trest by mu vyměřil, pokud by se filmař k soudu v budoucnu dostavil. Podle režišérových advokátů nevzal Gordon v potaz omyly, kterých se dopustili při vedení kauzy předchozí soudci.

Třiaosmdesátiletý Polanski mimo jiné získal v roce 2003 cenu americké Akademie filmových umění a věd, Oscara, za režii dramatu o holokaustu Pianista.
Kromě toho byl na tuto cenu v minulosti nominován za detektivní film Čínská čtvrť, drama Tess nebo horor Rosemary má děťátko.

Reklama

Výběr článků

Načítám