Hlavní obsah

Oprah příště prezidentkou? Hvězdná moderátorka naznačila kandidaturu

Právo, CNN, BBC, doh

Vlivná moderátorka Oprah Winfreyová spustila lavinu spekulací, když naznačila, že by mohla uvažovat o prezidentské kandidatuře. „Myslela jsem si, že na to nemám dostatek zkušeností, že toho dost nevím. Ale teď si říkám: Hm!“ reagovala pro agenturu Bloomberg na otázku své možné kandidatury ve světle posledních prezidentských voleb.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Oprah Winfreyová

Článek

Smršť reakcí velkých médií i uživatelů sociálních sítí na sebe nenechala dlouho čekat. „Projev prezidenta Trumpa v Kongresu je proti tomu nedůležitý,“ glosoval list The Washington Post.  Miliardářka a filantropka, která vybudovala vlastní mediální impérium a kterou magazín Time pravidelně zařazuje na žebříček nejvlivnějších osobností světa, dosud možnost prezidentské kandidatury rázně odmítala.

V politice už se ale Winfreyová v minulosti angažovala. Jako jedna z prvních vehementně podporovala Baracka Obamu a vystoupila s ním i na volebním shromáždění. Minulý rok jen vlažně podpořila poté poraženou kandidátku Hillary Clintonovou.

„Nemusíte ji mít rádi. Máte ale rádi demokracii, nebo chcete demagoga?“ řekla tehdy s odkazem na nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. Paradoxně přitom právě Trump zmínil Oprah už v roce 1999 jako možnou viceprezidentku, když si už tehdy pohrával s myšlenkou prezidentské kandidatury. Stejně se vyjádřil i v roce 2015. „Rád bych Oprah získal. Myslím, že bychom bez problémů vyhráli,“ řekl tehdy.

Stanice CNN nyní poznamenala, že Trumpovo vítězství může otevřít dveře pro prezidentskou kandidaturu zástupu celebrit. Připomněla nedávné zprávy, podle nichž klání o Bílý dům zvažují mimo jiné raper Kanye West, vlastník sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg či Bob Iger, šéf zábavního koncernu The Walt Disney Company.

Reklama

Výběr článků

Načítám