Hlavní obsah

Trump neuspěl, odvolací soud odmítl obnovit platnost dekretu proti migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Odvolací soud v San Francisku zamítl odvolání ministerstva spravedlnosti USA proti rozhodnutí soudu v Seattlu z minulého týdne, jímž dočasně ztratil vykonavatelnost prezidentův kontroverzní dekret z konce ledna. Prezident Donald Trump v reakci prohlásil, že dočasný zákaz vstupu občanů sedmi většinou muslimských států na území USA bude dál soudně prosazovat.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Tři soudci odvolacího tribunálu v San Francisku zdůvodnili své čtvrteční odmítnutí prezidentova dekretu potřebou chránit „všeobecný zájem” a předejít případné diskriminaci.

„Uvidíme se u soudu. Ve hře je bezpečnost našeho státu,” napsal v reakci na verdikt ve čtvrtek v tweetu prezident Trump. Již dříve řekl, že je odhodlán podstoupit boj a prosadit své nařízení skrz právní systém, protože to podle něj zemi prospěje. Podle amerických právních expertů se tak žaloba proti Trumpovu dekretu postupně dostane až k nejvyššímu soudu Spojených států.

Trump po verdiktu odvolacího soudu nemůže dál uplatňovat dekret z 27. ledna, kterým zakázal vstup do USA po dobu 90 dní občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu a další omezení přistěhovalectví. Zdůraznil přitom, že opatření je nezbytné pro národní bezpečnost. Soud v Seattlu, který uplatňování dekretu před týdnem pozastavil, prezident tvrdě zkritizoval a pohrozil, že pokud se něco stane, bude za to moci. [celá zpráva]

Prezident je přesvědčen, že jeho rozhodnutí podporuje víc Američanů, než kolik jich proti němu protestuje. Průzkumy ukazovaly, že pro je malinko přes padesát procent Američanů. [celá zpráva]

Na úterním setkání s představiteli Národního sdružení šerifů Trump vyslovil údiv nad tím, že jeho vláda musí svádět soudní bitvu, aby prosadila imigrační zákaz, kterým chce zvýšit bezpečnost v zemi. Někteří lidé se špatnými úmysly mu údajně „chtějí odebrat značnou část pravomocí”.

Reklama

Výběr článků

Načítám