Hlavní obsah

Trumpova administrativa Palestincům zmrazila výplatu peněz od Obamy

– Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa informovala Palestince, že zmrazí výplatu téměř čtvrt miliardy dolarů, které jim bývalý šéf Bílého domu Barack Obama jen několik hodin před koncem svého mandátu nařídil poslat. S odvoláním na své zdroje to napsal server The Times of Israel.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Peníze nebudou ihned k dispozici, dokud nebude převod peněz prověřen,“ sdělilo podle Times of Israel americké ministerstvo zahraničí úřadům v Ramalláhu. Co přesně to znamená, už zdroje nerozvádějí. V nejbližší budoucnosti ale Palestinci s Obamou odklepnutými penězi počítat nemohou, konstatuje izraelský list.

To, že plánovaný a schválený převod peněz prověřuje, potvrdilo i ministerstvo zahraničí Spojených států, nesdělilo však, že by převod peněz zastavovalo.

Ve hře je 221 miliónů dolarů (5,5 miliardy korun) určených na rozvojovou pomoc na palestinských územích. Republikáni v Kongresu nesouhlasili, jelikož ale v této věci měli jen poradní moc, Obama si prosadil svou. Kromě peněz pro Palestinu v pátek dosluhující prezident vyhradil i čtyři milióny dolarů (přes sto miliónů korun) na ekologické projekty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám