Hlavní obsah

Trump nařídil postavit zeď

Washington
Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump ve středu podepsal výnos týkající se přistěhovalectví a pohraniční bezpečnosti. Součástí je plán na stavbu zdi podél mexické hranice. Oznámily to agentury AP a Reuters.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump ukazuje podepsaný výnos týkající se přistěhovalectví a pohraniční bezpečnosti. Součástí je plán na stavbu zdi podél mexické hranice.

Článek

„Mluvili jsme o tom hned od počátku,“ citovala AP prezidentův výrok pronesený ve chvíli, kdy dekret podepisoval.

„Spojené státy znovu přebírají kontrolu nad svými hranicemi, berou si zpět své hranice,“ dodal později Trump a poznamenal, že to „zachrání životy, pracovní místa a milióny dolarů.“

Na stavbě se začne pracovat hned, prohlásil Trump, i když samotné stavební práce asi začnou až za několik měsíců.

Prezident přesto doufá, že vztahy mezi USA a Mexikem budou dobré, stejně jako ekonomická spolupráce.

Mexiko prý nakonec zaplatí

Trump už během kampaně sliboval omezení ilegálního přistěhovalectví a uvedl, že po celé délce hranice s Mexikem postaví zeď. Na mnoha místech 3200 kilometrů dlouhé hranice už přitom plot stojí.

Prezident krátce před podepsáním exekutivního nařízení také televizi ABC vysvětlil, jak to myslí se svým výrokem, že stavbu zdi zaplatí Mexiko. Uvedl, že zpočátku se stavba sice bude financovat z kapsy amerických daňových poplatníků, ale z Mexika se nakonec tyto peníze vrátí.

Je možné, že tento záměr Trump spojuje s plánovaným odstoupením od dohody o volném obchodu s Mexikem a Kanadou (NAFTA). Trump k tomu ve středu pouze poznamenal, že „ten způsob bude možná komplikovaný“, ale Mexiko „nějakým způsobem zaplatí“.

Donald Trump současně ve středu podepsal ještě dekret, jímž pozastavuje vládní dotace městům, která odmítají věznit nebo vyhošťovat ilegální přistěhovalce. Ještě v době před volbami se na odpor postavilo hned několik velkých měst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám