Hlavní obsah

Obama na poslední chvíli a v tichosti poslal peníze Palestincům

– Washington • Aktualizováno

Barack Obama v posledních hodinách svého úřadování v tichosti uvolnil téměř čtvrt miliardy dolarů pro palestinskou samosprávu i čtyři milióny dolarů na programy proti klimatickým změnám. Agentuře AP to řekli nejmenovaní úředníci z Kongresu, jehož republikánští zástupci s uvolněním peněz nesouhlasili.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Exprezident Barack Obama s manželkou Michelle

Článek

Zprávu potvrdil jeden zástupce ministerstva zahraničí, podle něhož exministr John Kerry o kroku informoval zákonodárce krátce před svým odchodem ve čtvrtek. Peníze měly být převedeny v pátek ráno jen pár hodin před inaugurací Donalda Trumpa.

Konkrétně šlo o 221 miliónů dolarů (5,5 miliardy korun) palestinské samosprávě, šest miliónů dolarů (150 miliónů korun) na různou zahraniční agendu včetně afghánské, čtyři milióny dolarů (100 miliónů korun) na programy boje s klimatickými změnami a 1,25 miliónu dolarů (31 miliónů korun) organizacím OSN.

Kromě toho, že klimatické změny nejsou podle nového prezidenta Trumpa problém, s nímž by se mělo něco dělat, byly to zejména peníze pro Palestince, které nechtěli republikánští zákonodárci ovládající Kongres uvolnit. Původně je v rozpočtu pro roky 2015 a 2016 odsouhlasili, ale v důsledku palestinských kroků v OSN změnili postoj.

Jejich názor je ovšem jen poradní a není pro vládu právně závazný. Vláda nicméně většinou postoj Kongresu v takových případech respektuje. Obama opakovaně apeloval, aby byly peníze uvolněny.

Spojené státy poskytly v uplynulých dvou desetiletích na podporu demokracie na palestinských územích a mírového procesu s Izraelci více než 4,5 miliardy dolarů

Reklama

Související články

Obama ukončil mandát telefonátem s Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová byla posledním zahraničním partnerem, s nímž se telefonicky rozloučil Barack Obama, který v pátek končí v úřadu prezidenta...

Výběr článků

Načítám