Hlavní obsah

Žádné nesrovnalosti nebyly. Přepočítávání potvrdilo Trumpovo vítězství

Washington

Donald Trump je definitivním vítězem voleb v amerických státech Wisconsin a Pensylvánie, kde se jedna z poražených protikandidátek domáhala přepočtu hlasů. Zatímco ve Wisconsinu Trumpovo vítězství přepočet v pondělí potvrdil, v Pensylvánii žádost o kontrolu ve stejný den zamítl federální soud, uvedla agentura AP.

Foto: Carlo Allegri/Carlos Barria/Files, Reuters

Nastupující prezident USA Donald Trump a bývalá první dáma Hillary Clintonová

Článek

Pensylvánie a Wisconsin patří spolu s Michiganem mezi tradičně demokraty podporující státy, kde se očekávalo vítězství Trumpovy sokyně Hillary Clintonové a jejichž ovládnutí otevřelo republikánovi cestu do Bílého domu. Po přepočtu téměř tří miliónů hlasů ve Wisconsinu vyhrál Trump o 22 748 hlasů, jeho náskok tedy proti původně ohlášenému výsledku vzrostl o 131 hlasů.

Výsledky napadla kandidátka Strany zelených Jill Steinová, která bez důkazů tvrdila, že stroje evidující a počítající hlasy byly vystaveny riziku hackerských útoků. Soudce v Pensylvánii její požadavek zamítl. [celá zpráva]

Steinová získala v obou státech okolo jednoho procenta hlasů, podle některých komentátorů však mohla Clintonové přetáhnout klíčové voliče, kteří by demokratce pomohli k celkovému vítězství. V Pensylvánii, kde hlasovalo šest miliónů lidí, zvítězil Trump o 44 000 hlasů, tedy o méně než jedno procento. V Michiganu soud žádost o přepočet zamítl již v pátek.

Výsledek zpečetí v pondělí

Celkově získal budoucí prezident ve všech amerických státech 306 hlasů volitelů, Clintonová 232. Volitelský sbor se k formálnímu potvrzení Trumpova vítězství sejde příští pondělí.

Související téma:

Foto: Mike Blake, Reuters

Zpracování hlasovacích lístků, které byly zaslány poštou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám