Hlavní obsah

Trump se ostře obul do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nastávající americký prezident Donald Trump podruhé za tři dny popudil Čínu. Poté, co v pátek narušil tradici a telefonoval si s Tchaj-wanem, vypustil v neděli prostřednictvím svého účtu na Twitteru kritiku na adresu vlády v Pekingu. Terčem se stala měnová politika Pekingu a jeho vojenská expanze v Jihočínském moři.

Foto: ČTK/AP

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Článek

„Ptala se nás Čína, jestli je to v pořádku, když devalvuje svoji měnu (a ztíží našim firmám konkurenceschopnost), zdaní výrazně naše zboží (USA jejich nedaní) anebo vybuduje masivní vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím, že ne!“ napsal Trump.

Trumpova kritika Čína na Twitteru

Čína opakovaně devalvovala jüan v loňském roce a americká vláda to ostře kritizovala s poukazem na to, že to nespravedlivě zvýhodňuje čínské exportéry. Podobně kritizuje výstavbu čínských základen na ostrůvcích ve sporných oblastech v Jihočínském moři, které si nárokuje ještě několik dalších států.

Trump ovšem nemá pravdu, když píše, že USA čínské zboží nedaní. USA zavedly celní tarify na vybrané čínské zboží, například na dodávky oceli nebo pneumatik. Trump už dříve pohrozil, že by na čínské zboží mohl uvalit 45procentní clo.

Čína reaguje opatrně

Čína zatím Trumpa za jeho kroky a výroky příliš nekritizuje, ačkoliv kvůli jeho telefonátu s tchaj-wanskou prezidentkou vznesla oficiální protest.

V reakci na jeho nejnovější Trumpovo vystoupení Peking uvedl, že by obě strany „měly dodržovat základní principy“ ve vztazích, z nichž „mají oboustranný prospěch“. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na dotaz BBC odmítl Trumpovy výroky komentovat. Současně doplnil, že nebude spekulovat, proč „on a jeho tým“ používají takovéto „metody a jaké ideje je pohánějí“.

Anketa

Dělá podle vás Donald Trump dobře, když otevřeně kritizuje Čínu?
Ano
84,3 %
Ne
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Reklama

Související články

Čína opět oslabila jüan

Čínská centrální banka ve čtvrtek snížila oficiální kurz jüanu o další zhruba jedno procento. Tržní kurz měny ale oslaboval už jen mírným tempem, což ukazuje,...

Výběr článků

Načítám