Hlavní obsah

Zemřel Fidel Castro

– Havana

Ve věku 90 let zemřel vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro. Oznámil to v sobotu podle agentury AFP jeho mladší bratr Raúl, který Fidela v roce 2006 vystřídal v čele země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemřel Fidel CastroVideo: Reuters

 
Článek

Fidel Castro zemřel v pátek 22:29 místního času (v sobotu 04:29 SEČ). Jeho tělo by mělo být zpopelněno ještě během soboty, a to hned ráno tamního času, uvedl Raúl Castro.

„Dnes ve 22:29 zemřel vrchní velitel kubánské revoluce Fidel Castro Ruz. Vždy kupředu, k vítězství,” prohlásil současný nejvyšší kubánský představitel ve státní televizi, kde se objevil v olivové vojenské uniformě.

Fidel Castro vládl Kubě téměř půlstoletí. Pro jedny byl totalitní vládce, zatímco pro druhé "garant důstojnosti a nezávislosti Kuby".

Foto: ČTK/ZUMA/Cubadebate

Fidel Castro na snímku ze srpna 2013

"El comandante" Castro si příznivce získával nejen bojem proti imperialismu, pod hesly "Vlast nebo smrt!", ale posléze i bezplatným zdravotnictvím a odstraněním zhruba 25procentní negramotnosti. Jeho budování socialismu však nakonec přivedlo kubánské hospodářství ke kolapsu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jak šel čas s Fidelem Castrem. Vlevo na snímku z roku 1961, uprostřed je foto z roku 2000 a zcela vpravo únor 2016.

V červenci 2006 předal Fidel Castro klíčové vládní pravomoci bratrovi Raúlovi. Původně mělo jít pouze o dočasné řešení, než se dlouholetý vládce Kuby dostane ze zdravotních problémů. V únoru 2008 ale Raúl získal vedoucí funkce natrvalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám