Hlavní obsah

Při protestech ve Venezuele byl zastřelen policista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Středeční masové demonstrace proti venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi provázelo násilí, jeden policista byl zastřelen, uvedla BBC. Podle opozičního vůdce Henriqua Caprilese bylo 120 lidí zraněno a 147 zadrženo.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Střet demonstrantů s Bolívarskou národní gardou v San Cristóbalu

Článek

Skupina na ochranu lidských práv Penal Forum podle agentury Reuters oznámila, že bylo zatčeno 208 osob a 119 jich je stále za mřížemi. Vláda žádná čísla neuvedla.

O smrti policisty ve státě Miranda, kde je guvernérem vůdce opozice Henrique Capriles, informoval ministr vnitra Nestor Reverol. Policista zemřel na následky zranění. Další dva policisté byli podle Reverola při incidentu zraněni. Ze smrti policisty podle BBC ale neobvinil opozici.

Jen ve městě Merida bylo podle představitele nevládní organizace na ochranu lidských práv Alfreda Romera zraněno dvacet lidí včetně 79leté ženy.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Demonstranti v San Cristóbalu zapalovali pneumatiky.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Demonstranti křičí na příslušníka Bolívarské národní gardy v San Cristóbalu

Ve druhém největším městě Maracaibu a v San Cristóbalu policie postřelila nejméně pět opozičních aktivistů. Demonstranti házeli na policisty dlažební kostky, kameny a zápalné lahve a pokusili se obsadit místo volební komise. Policisté a příslušníci Bolívarské národní gardy odpovídali slzným plynem a nakonec střelbou ostrými. Na sociálních sítích byly zveřejněny záběry zraněných ležících na zemi.

Demonstrace se ve středu konaly v rámci akce #TomadeVenezuela (Převzetí Venezuely). Ve středu měl původně začít třídenní sběr podpisů k uskutečnění referenda o odvolání prezidenta. Minulý týden ale termín zrušila volení komise, protože soud zrušil ve čtyřech státech shromažďování potřebných podpisů.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Žena vězněného vůdce venezuelské opozice Leopolda Lopeze Lilian Tintoriová se účastnila demonstrace v Caracasu.

Výzva ke stávce

Po středečním protestu vyzvala opozice ke dvanáctihodinové generální stávce. „Vyzýváme ke generální stávce na pátek, ať každý zůstane doma,” prohlásil v Caracasu šéf koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) Jesús Torrealba.

Capriles oznámil, že se 3. listopadu uskuteční pochod k prezidentskému paláci v Caracasu, pokud vláda neodblokuje proces svolání referenda. Podobný pochod stál v roce v roce 2002 ke krátkému neúspěšnému pokusu o odstranění předchozího socialistického prezidenta Huga Cháveze.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

demonstranti v San Cristóbalu se pokusili postavit zátarasy na silnici.

Komplikované odvolání hlavy státu 

Tlak na brzké uskutečnění referenda ze strany opozice sílí. Pokud by se konalo až po 10. lednu, nebudou následovat předčasné volby, ani když bude Maduro odvolán. Do čela země se dostane dosavadní socialistický viceprezident Aristóbulo Istúriz. Viceprezident by pak vládl do řádného konce mandátu odvolaného prezidenta.

Aby Maduro skončil ve funkci, muselo by pro jeho odvolání hlasovat více než 7 587 579 lidí. Počet hlasů požadujících odvolání musí být vyšší než počet hlasů, které dostal ve volbách.

Na ropu bohatá Venezuela se zmítá v poslední době v ekonomické krizi provázené hyperinflací, kdy se nedostává ani potravin a kvůli suchu ani elektrické energie. Maduro z krize ale viní opozici a vměšování Spojených států. Ti se ho podle jeho slov snaží svrhnout, aby se zmocnili ropného bohatství země.

Reklama

Výběr článků

Načítám