Hlavní obsah

Lékařům se podařilo po šestnáctihodinové operaci oddělit dvojčata srostlá hlavami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorským lékařům se podařilo oddělit třináctiměsíční siamská dvojčata, která byla srostlá hlavami a měla společnou lebku. Experti z nemocnice Montefiore Medical Center v Bronxu při 16,5hodinové operaci lebeční kost nejprve oddělili a pak každému z chlapců lebku uzavřeli. Informovala o tom CNN. Jedná se o 59. operaci svého druhu v historii medicíny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dvě oddělené děti!!! A já se stále sžírám nejistotou, co bude dál. Nebrečela jsem, dokud doktoři nevyšli z operačního sálu. Byla jsem sotva schopna říci ´děkuju´. Ještě stále mi nespadl kámen ze srdce. Stojíme na prahu obrovského neznáma. Příští měsíce budou z hlediska zotavení kritické a po mnoho týdnů nebudeme vědět, jak se Anias a Jadon zotavují,“ napsala po operaci matka Nicole McDonaldová na Facebook.

Bratři McDonaldovi před operací

Rodiče chlapců museli učinit složité rozhodnutí. Jednalo se o vysoce rizikovou operaci, při níž mohl jeden z chlapců nebo oba dva zemřít. Mohlo také dojít k vážnému poškození mozku. Vše ale dobře dopadlo. „No, dokázali jsme to,“ hlásil ve tři ráno místního času šéfoperatér James Goodrich šťastným rodičům. Podporu jim vyjadřovali lidé z celého světa. To manželům McDonaldovým podle jejich slov vrátilo víru v lidi.

Rodiče dvojčat museli udělat složité rozhodnutí. A vše nasvědčuje tomu, že se rozhodli správně.

Až do poloviny osmdesátých let bylo běžnou praxí, že se v podobných situacích jedno z dětí prostě obětovalo. Často ale zemřely obě anebo přežilo jedno, ale mělo celoživotní zdravotní komplikace. Lékař James T. Goodrich však přišel se zcela novou metodou. Zákrok rozdělil do několika fází, namísto jedné více než 50hodinové operace. Má zásadu: „Hezky v klidu, pomalu a opatrně“. A ukázalo se, že svou práci dělá skvěle. Goodrich posunul dovednosti soudobé medicíny.

Složitého zákroku se zúčastnila dvacítka expertů. Každý z nich měl jasně určenou roli. Celý lékařský tým si operaci cvičil na 3D modelu spojené hlavy obou chlapců. Dvojčata už dříve prodělala tři přípravné operace. Lékaři předem oddělili některé žíly a nastavili kůži tak, aby mohli zakrýt oddělené lebky. Nejkritičtější bylo finální oddělení žil, protože při sebemenší chybě mohli malí pacienti vykrvácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám