Hlavní obsah

Za pád letadla v USA mohl jordánský žák, za letu se pohádal s instruktorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

East Hartford

Úterní pád malého letadla v americkém státě Connecticut způsobil 28letý jordánský žák Firás Frítich, který se pohádal s instruktorem Arianem Prevallou. Tomu se přes veškerou snahu nepodařilo dostat stroj Piper PA-34 Seneca pod svou kontrolu. Podle listu Hartford Courant se neúspěšný zájemce o pilotní průkaz, který při havárii zahynul, nejspíš rozhodl pro sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči hasí trosky letadla, které spadlo v Connecticutu (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„V tuto chvíli to vypadá, že se daný člověk rozhodl zabít, k čemuž využil této příležitosti,” citoval Hartford Courant vyšetřovatele. O záměrně způsobené havárii informoval už ve středu také Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB), který potvrdil slova instruktora Prevally, jenž je předsedou Americké letecké asociace.

Stanice Fox News s odvoláním na své zdroje uvedla, že instruktor při výslechu řekl, že se před přistáním pohádali. Hartford Courant napsal, že Jordánec po hádce kvůli svému špatnému studijnímu výkonu začal pilotovat letadlo nevypočitatelně a že Prevalla již nad strojem nedokázal získat zpět kontrolu.

Foto: Jessica Hill, ČTK/AP

Vyšetřovatelé zkoumají trosky havarovaného Piperu Seneca

Terorismus se nepotvrdil

Letadlo se zřítilo ve městě East Hartford u areálu výrobce proudových motorů Pratt & Whitney. Když instruktor, který vyvázl s popáleninami, řekl, že nešlo o nehodu, zapojil se do objasňování případu Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Podezření na teroristický čin se nepotvrdilo. V počítači Jordánce se nenašlo nic, co by nasvědčovalo, že byl napojen na teroristy. Ukázalo se však, že mladý muž, který miloval létání, byl v USA jen proto, aby absolvoval další část pilotního výcviku, který mu platil otec. V pilotní škole se však Jordánci nedařilo.

Dvoumotorové lehké letadlo těsně nad zemí vrazilo do sloupu elektrického vedení a po dopadu na zem se vzňalo. Jordánec při pádu letadla zahynul a instruktor byl zraněn. Havárie připravila několik set lidí o dodávky elektrického proudu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám