Hlavní obsah

Jmenování Guterrese do funkce šéfa OSN je prý jisté

– New York

Bývalý portugalský premiér António Guterres se nejspíš stane novým generálním tajemníkem OSN. Ve středečním šestém kole předběžného tajného hlasování totiž žádný ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN jeho kandidaturu nevetoval. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý portugalský premiér António Guterres

Článek

Aby byl nástupce nynějšího šéfa Pan Ki-muna Radou bezpečnosti doporučen ke schválení na schůzi Valného shromáždění, musí při tajném hlasování získat v patnáctičlenné radě alespoň devět hlasů a žádný ze stálých členů s právem veta ho nesmí odmítnout. Právo veta mají v radě USA, Británie, Francie, Rusko a Čína.

Za favorita na obsazení vrcholné funkce OSN ve svém zpravodajství označila Guterrese i ruská státní agentura TASS. Podle stálého ruského zástupce Vitalije Čurkina je Rada bezpečnosti připravena provést v newyorském sídle OSN konečné formální hlasování, které se má uskutečnit ve čtvrtek ráno místního času (odpoledne SELČ).

"Doufáme, že (Guterres) bude zvolen jednomyslně," řekl Čurkin, který v říjnu Radě bezpečnosti předsedá. Podle TASS dokonce portugalskému politikovi už ke zvolení blahopřál. Rusko přitom podle neoficiálních zpráv dosud trvalo na tom, aby nový šéf OSN pocházel z východní Evropy.

Světová organizace by se na svém novém šéfovi měla shodnout do konce tohoto měsíce. Návrh pak bude předložen ke schválení Valnému shromáždění, jehož souhlas je podle diplomatů jen formalitou. Pan Ki-mun z funkce odchází koncem roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám