Hlavní obsah

Trumpův kandidát na viceprezidenta chce protiraketový deštník v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmville

Ostré výměny názorů dominovaly úterní debatě viceprezidentských kandidátů Tima Kainea a Mikea Pence. Zatímco demokrat Kaine kritizoval Donalda Trumpa za neochotu zveřejnit daňové přiznání, republikán Pence kontroval nařčením Hillary Clintonové z toho, že zavinila slabou pozici USA doma i ve světě. Řeč však přišla i na politické postoje viceprezidentské dvojice, přičemž Pence zmínil, že by USA měly umístit protiraketový štít v Česku a Polsku.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence během předvolební debaty ve Virginii.

Článek

Debata na Longwoodově univerzitě ve městě Farmville ve Virginii se odehrála týden po prvním prezidentském duelu, po němž se na Trumpa začaly snášet problémy, z nichž patrně nejvýraznějším jsou spekulace médií o jeho neplacení daní z příjmu. Virginský senátor Kaine se hned na počátku chytil tohoto tématu a vyzval Trumpa ke zveřejnění jeho daňového přiznání, které republikánský magnát odmítá.

"Guvernér Pence musel Donaldu Trumpovi poskytnout své daňové přiznání, aby dokázal, že může kandidovat na viceprezidenta. Donald Trump musí zveřejnit své daňové přiznání, aby dokázal, že může kandidovat na prezidenta," prohlásil Kaine.

Trump odmítá zveřejnit své daňové přiznání s odkazem na to, že jeho finance prověřuje audit daňových inspektorů (Internal Revenue Service - IRS). Samotní inspektoři přitom už letos v únoru vydali prohlášení, podle kterého Trumpovi ve zveřejnění daňového přiznání ani přes probíhající audit nic nebrání.

Pence, který ve srovnání s Trumpovým agresivním mediálním vystupováním působil velmi uhlazeně, prohlásil, že realitní magnát vytvořil pracovní místa pro tisíce lidí a nijak nezneužívá daňové zákony. Požadavek na zveřejnění Trumpova daňového přiznání však nijak nezpochybnil. Rozdíly v přístupu mezi oběma republikány byly vidět i v několika dalších chvílích.

Trump miluje diktátory, Clintonová je slabá 

Guvernér Indiany se do ožehavých situací při obraně Trumpových výroků dostal ještě několikrát, například při vysvětlování jeho nejasného postoje k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. "Miluje diktátory. Má něco jako osobní panteon: Vladimir Putin, Kim Čong-un, Muammar Kaddáfí a Saddám Husajn," poznamenal Kaine na adresu Trumpova obdivu k silným vůdcům.

Foto: Chris Keane, Reuters

Demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Kaine argumentuje během debaty se svým republikánským rivalem Mikem Pencem,

Pence v otázce zahraniční politiky obrátil kritiku směrem ke Clintonové, která podle něho v pozici ministryně zahraničí ve vládě Baracka Obamy spolu s prezidentem zavinila růst ruské agresivity na současnou úroveň. "Slabá a bezradná politika Hillary Clintonové a Baracka Obamy probudila ruskou agresi... A my mezitím jen stojíme se založenýma rukama a říkáme, že se s nimi (Rusy) nebudeme bavit," prohlásil Pence.

Trumpův potenciální viceprezident se v diskusi o zahraniční politice vyjádřil i k tématu protiraketového systému, který by podle něho měly USA umístit v Česku a Polsku. Obamovo rozhodnutí ustoupit od plánu předchozího prezidenta George Bushe mladšího na zřízení protiraketového štítu v těchto dvou zemích byla podle Pence chyba.

Anketa

Podpořili byste vybudování protiraketového deštníku v Česku, kdyby jej coby prezident USA prosazoval Donald Trump?
Ano
18,3 %
Ne
81,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4062 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám