Hlavní obsah

Demonstrace proti policejnímu násilí v Charlotte pokračují, video ze zásahu odpovědi nedalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charlotte

Několik stovek demonstrantů vyšlo v neděli opět do ulic na protest proti policejnímu násilí vůči černochům. Demonstranti, kterých bylo méně než v předchozích dnech, žádají, aby policie zveřejnila celý videozáznam incidentu z minulého úterý, při němž byl zastřelen třiačtyřicetiletý černoch Keith Lamont Scott.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní záběry ze střelby v CharlotteVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace se od Scottovy smrti konají v ulicích Charlotte každý den. Policisté tvrdí, že muž byl ozbrojen, když ho zastřelili. Část videozáznamu zveřejněná v sobotu nepřináší jasné důkazy, že by Scott měl u sebe zbraň. Jeden ze zasahujících policistů Brentley Vinson ale vypověděl, že držel zvednutou zbraň.

V sobotním prohlášení ke zveřejněným záběrům policie uvedla, že zasahující hlídka jasně přikázala Scottovi, aby odhodil zbraň. Když to neudělal, Vinson považoval Scottovo jednání a pohyby jako své okamžité ohrožení, a proto pálil, napsal list The New York Times. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nestřílejte, nemá zbraň, volala manželka na policisty v CharlotteVideo: Reuters

Policejní velitel v Charlotte Kerr Putney řekl, že v tuto chvíli nebude Vinson, také černoch, v žádném případě obviněn. Byl však postaven mimo službu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Demonstranti protestují v Charlotte.

Scottova rodina uvedla, že policejní závěry ukazují, že nejednal útočně a že střelba ze strany policie neměla smysl. Rodina ale dodala, že videozáběry na klíčové otázky neodpovídají, takže zatím nemá názor na to, zda by měl být střílející policista obviněn.

Foto: Mike Blake, Reuters

Policisté v Charlotte blokují silnici, aby tudy nemohli projít demonstranti

Znát pravdu

„Jde o jedno slovo: transparentnost,” uvedl k případu šestadvacetiletý místní pastor Kerby McLean. Místní vůdce vyzval, aby se postarali o zveřejnění celé nahrávky. „Nepřestaneme protestovat do té doby, než udělají to, co chceme,” dodal.

Rozsáhlé protesty v Charlotte doprovázely v minulých dnech i násilnosti, které si vyžádaly zraněné. [celá zpráva]

Úřady proto ve městě vyhlásily zákaz nočního vycházení a povolaly Národní gardu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám