Hlavní obsah

Znehodnotil jsem je podpisem, řekl Zeman dětem v New Yorku, kterým přivezl památníčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu v New Yorku navštívil Bohemian Hall, centrum českých a slovenských krajanů s největší pivní zahradou ve městě. Setkal se s učiteli z místní krajanské školy, se zástupci krajanských spolků a také s českými podnikateli, kteří v USA působí. Dětem, které se ve škole učí české reálie nebo jazyk, přivezl památníčky se svým podpisem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman do New Yorku přijel na 71. zasedání Valného shromáždění OSN. Ve středu večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) na něm v rámci všeobecné rozpravy vystoupí s projevem, který chce věnovat boji proti terorismu.

Bohemian Hall krajané již na konci 19. století vybudovali ve čtvrti Queens na podporu českých a slovenských imigrantů. Dodnes v něm funguje škola, kterou nyní navštěvuje asi 140 dětí od pěti do 15 let. Kromě výuky češtiny a slovenštiny se věnují i přípravě tanečních a hudebních vystoupení. Provoz školy je financován ze zisků z venkovní restaurace, která čepuje i české pivo.

Zeman dětem přivezl památníčky. "Znehodnotil jsem je svým podpisem," poznamenal. Stejný dárek přivezl na začátku školního roku i dětem do středočeského Stochova. "Považujte to za určitý spojovací můstek mezi školou v České republice a školou tady," dodal prezident.

Po projevu v OSN Zeman navštíví také Českou národní budovu. V ní dostane od krajanů bustu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám