Hlavní obsah

Amerického gardistu odsoudili na 30 let, chystal útok jménem Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Soud v americkém státě Illinois uložil bratrancům Jonasovi a Hasanovi Edmondsovým tresty 30 a 21 let vězení za podporu teroristů z organizace Islámský stát (IS) a plánování útoku na základnu Národní gardy ve městě Joliet. Hasan byl příslušníkem gardy. Uvedla to stanice CBS.

Foto: ČTK/AP

Jonas (vlevo) a Hasan Edmondsovi v soudní síni.

Článek

Federální vyšetřovatelé uvedli, že Islámský stát oba bratrance zlákal prostřednictvím videí na internetu. Rozhodli se proto spojit s dalšími příznivci IS, s nimiž rozvinuli plán útoku na americké vojáky. Tito příznivci však ve skutečnosti byli nastrčení agenti a oba muži byli zatčeni.

Před soudem svoji vinu popírali a svalovali ji jeden na druhého. Přiznali se ale, že chtěli zabíjet a k plánovanému útoku přizvali jednoho muže, o němž se domnívali, že je islamista. Tvrdili mu, že by na Jolietu mohli zabít až 150 lidí.

Přísnější verdikt soudu si vyslechl Hasan, jehož soud označil za organizátora.

V soudní síni zazněla také nahrávka pořízená během plánování útoku na základnu v Jolietu. Hasan na ní říká, že příslušníci gardy nebudou ozbrojeni a poukazuje na to, že velitelé na shromaždišti stojí v čele. „Takže, když uvidíte frčky, střílejte,“ radil.

Útok se měl uskutečnit na jaře. Hasan se krátce před jeho plánovaným provedením chystal odletět do Egypta, údajně proto, aby se osobně spojil s IS, ale byl na letišti zatčen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám