Hlavní obsah

USA se dohodly s Izraelem o rozsahu americké vojenské pomoci

Spojené státy a Izrael se dohodly na nové desetileté smlouvě o americké vojenské podpoře určené Izraelcům. Washington za tuto dobu poskytne židovskému státu pomoc v rozsahu 38 miliard dolarů (916 miliard Kč), napsala agentura AP s odvoláním na zdroje z jednání. Oficiálně bude smlouva o vojenské podpoře podepsána ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického Kongresu

Článek

Přislíbená vojenská podpora je nejvyšší, jakou kdy USA nějaké cizí zemi poskytly. Proti dosavadní dohodě, jejíž platnost vyprší v roce 2018, by měl Washington vyplácet Izraeli o 0,7 miliardy dolarů (16,9 miliardy Kč) ročně víc.

Nová dohoda ale znamená pro Izrael určitá omezení, jak bude moci s americkými penězi nakládat. Zatímco dosud mohl prostředky z USA použít i k nákupu vojenské techniky vlastní výroby, nově za ně bude muset nakupovat pouze americkou výzbroj. Židovský stát také už nebude moci používat poskytnuté peníze pro nákup paliva pro své ozbrojené složky.

Poskytnutí peněz bude muset každý rok formálně potvrdit americký Kongres, podle AP se ale v tomto směru nečekají žádné překážky. Jak američtí demokraté, tak republikáni dlouhodobě vyjadřují podporu židovskému státu, který je klíčovým spojencem USA na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám