Hlavní obsah

Dva kamarádi zjistili, že je po narození před 41 lety zaměnili

– Ottawa

Dva kamarádi a potomci indiánského kmene Kríů, kteří žijí ve stejné obci na severu provincie Manitoba, ve svých 41 letech zjistili, že je v nemocnici po narození omylem zaměnili. Je to už druhý takový případ ze stejné nemocnice, který byl za poslední rok odhalen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nenacházíme slova. Jednačtyřicet let pryč,“ prohlásil David Tait během čtvrteční tiskové konference a dodal, že je „rozrušený, zmatený a naštvaný”. Jak Tait, tak jeho kamarád Leon Swanson během setkání s novináři plakali.

„Chci znát odpovědi. Tak nebo onak nás to zasáhne, vím to. Bude to dlouhá cesta,“ prohlásil Tait a dodal, že lidé, kteří ho vychovali, pro něj navždy zůstanou tátou a mámou, ačkoliv má ještě jednu matku, otce i bratra.

Tait se Swansonem se sami rozhodli podstoupit testy DNA poté, co nemocnice, v níž se narodili, loni v listopadu přiznala, že v ní v roce 1975 došlo k záměně dvou novorozenců. Testy ukázaly, že dotyčná dvojice nebyla sama a totéž se stalo také Taitovi a Swansonovi.

Ministryně zdravotnictví Jane Philpottová slíbila důkladné vyšetření toho, jak porodnice v odlehlé prérijní oblasti pracovala, a jestli není podobných případů více.

V Kanadě žije 1,4 miliónu potomků původních obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám