Hlavní obsah

Ortega chce mít za viceprezidentku manželku

– Managua

Nikaragujský prezident Daniel Ortega (70) v úterý jmenoval svou manželku Rosario Murillovou (65) kandidátkou na viceprezidenta při obhajování pozice hlavy státu. Volby se konají v listopadu a levicový Ortega má velkou šanci obhájit post a stát se potřetí za sebou prezidentem.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

Nikaragujský prezident Daniel Ortega a jeho žena Rosario Murillová

Článek

Ortega ze Sandinistické fronty národního osvobození, který ovládá Nejvyšší volební radu a nejvyšší soud, znemožnil opoziční Liberální nezávislé straně (PLI) prostřednictvím obou úřadů otevření volebních místností. Tím si prakticky zajistil vítězství, i když i bez tohoto kroku by šance na úspěch opozičního kandidáta byly malé. Ortega má podporu 80 procent obyvatel a opozice zůstává rozdělená.

Murillová působí jako vrchní tisková mluvčí manželovy vlády. Ačkoliv je matkou prezidentových sedmi dětí a tři další má z předchozích vztahů, téměř každý den se objevuje v televizi, kde propaguje vládní politiku.

Je také uznávanou básnířkou, plynně hovoří anglicky a francouzsky. Mnoho Nikaragujců myslí, že právě ona má v zemi největší moc.

Ortega v roce 1979 při sandinistické revoluci svrhl diktátorský proamerický somozovský režim. Poprvé se stal prezidentem v roce 1985, kdy však nemohla kandidovat opozice. Další volby prohrál. Do funkce byl podruhé zvolen v roce 2000, svůj mandát obhájil v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám