Hlavní obsah

V amerických ozbrojených silách mohou sloužit vojáci se změněným pohlavím

Washington

Americké ministerstvo obrany zrušilo zákaz přijímání transgenderových osob do služby v ozbrojených silách. Oznámil to ve čtvrtek ministr Ashton Carter s tím, že tito lidé mohou začít ve vojsku pracovat okamžitě. Ministerstvo tento krok připravovalo delší dobu, jeho kritici přitom varovali před možnými komplikacemi s ubytováním či lékařskými prohlídkami osob se změněným pohlavím.

Foto: Jonathan Brady/pool, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

„Nemůžeme dovolit, aby překážky, které se nevztahují ke kvalifikaci nějakého člověka, bránily v tom, abychom přijali a pracovali s těmi, jež se pro dané úkoly hodí nejlépe,” prohlásil Carter, pod jehož vedením se Pentagon v posledních měsících snaží odbourávat dosavadní armádní tabu. [celá zpráva]

Letos již například povolil ženám sloužit na nejnáročnějších bojových pozicích v elitních jednotkách, což dosud nemohly.

Homosexuálové mohou v armádě oficiálně sloužit už od roku 2011.

Americká média odhadují, že armáda zaměstnává až 15 tisíc lidí, jejichž pohlavní identita neodpovídá tělu, s nímž se narodili. Ti však byli až dosud nuceni skutečnou identitu tajit, protože by jinak museli z armády odejít.

Jedním z nejznámějších případů se stal vojín Bradley Manning, který stál za únikem tajných informací zveřejněných skupinou WikiLeaks. Teprve když se ocitl ve vězení, oznámil, že se cítí být ženou a začal si říkat Chelsea Manningová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám