Hlavní obsah

Konec bizarního příběhu. Moralesův syn neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Prudký obrat nabral bolivijský skandál jak z telenovely s údajným synem prezidenta Eva Moralese. Novinář Carlos Valverde, který o něm informoval jako první a rozpoutal burleskní příběh, nyní uvedl, že syn neexistuje, napsala BBC. Odvolal se na verdikt soudu.

Foto: Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales (vpravo)

Článek

Valverde nyní oznámil, že Morales nikdy neměl žádné dítě s milenkou Gabrielou Zapatovou. V únoru přitom celý skandál rozpoutal, když napsal, že Morales má syna se Zapatovou, jež byla v únoru zadržena kvůli podezření ze zneužití moci. Morales, který je stále svobodný, přiznal, že měl v letech 2005 až 2007 vztah se Zapatovou, i to, že ji přivedl do jiného stavu. Zapatová mu však řekla, že jejich syn zemřel hned po porodu

Teta Zapatové však při návštěvě své neteře ve věznici v La Pazu řekla, že chlapec žije a jmenuje se Fidel Ernesto podle dvou nejznámějších kubánských revolucionářů Castra a Che Guevary.

Morales pak prohlásil, že pokud jeho syn žije, rád by se s ním setkal. Když to Zapatová odmítla, požádal, aby mu soud umožnil potomka navštívit.

U soudu se domnělý potomek dokonce objevil, ale podle Valverdeho to „nebylo dítě ani Gabriely Zapatové, ani Eva Moralese a ještě méně jich obou dohromady.“

Foto: Profimedia.cz

Gabriela Zapatová při zadržení v únoru 2016

Prokázaná neexistence...

Zapatová odmítala jít na test DNA a nedovolila provést test ani u domnělého syna, jak uvedla soudkyně Jacqueline Radová. Vynesla proto 6. května verdikt, že byla prokázána „fyzická neexistence syna“.

Za příběhem jako ze špatné telenovely však zůstala hořká pachuť. Příznivci Moralese obviňují novináře, že právě jeho falešné obvinění ovlivnilo nedávné referendum. V něm hlasovali Bolivijci o změně ústavy, která by Moralesovi umožnila počtvrté kandidovat na hlavu státu. Konalo se krátce po propuknutí skandálu a Morales je těsně prohrál.

Valverde se k Zapatové dostal, když zkoumal její podezření ze zneužití moci. Zapatová pracovala jako manažerka v čínské stavební firmě CAMC, která získala výhodné státní zakázky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám