Hlavní obsah

Sabotující podnikatele uvěznit, přikázal venezuelský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu nařídil zkonfiskovat podniky "ochromené buržoazií" a "uvěznit sabotující podnikatele". Maduro již v pátek vyhlásil 60denní stav ohrožení a hospodářské nouze.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Stav hospodářské nouze platí ve Venezuele od poloviny ledna a je opakovaně prodlužován. Podle Madura má trvat po celý letošní rok i v roce příštím.

Země podle něj čelí hrozbě ze strany Spojených států i jistých elementů na domácí scéně, které se údajně snaží svrhnout jeho socialistickou vládu.

Jaká opatření jsou spojena se stavem ohrožení, Maduro neupřesnil, a není tak jasné, zda znamenají výraznější omezení osobních svobod občanů, napsala agentura Reuters.

Chybí i základní potraviny

Venezuelská opozice vyhlášení stavu ohrožení v sobotu odsoudila a slíbila, že bude usilovat o odstranění levicového vůdce, za jehož vlády upadla země do hluboké ekonomické krize. Tu umocnil výrazný propad cen ropy, jež je hlavním vývozním artiklem Venezuely. V zemi je nedostatek mnohých výrobků, včetně základních potravin a léků.

"Opatření ukazuje, že Maduro panikaří. Snaha o prosazení referenda o odvolání prezidenta získává podporu unavených a frustrovaných Venezuelanů," uvedli opoziční vůdci před stovkami účastníků sobotní protivládní demonstrace v metropoli Caracasu. Protesty sílí a podle průzkumů veřejného mínění si téměř 70 procent Venezuelanů přeje, aby Maduro odstoupil ještě letos.

Prezident ale již prohlásil, že je rozhodnutý vydržet ve funkci do konce svého volebního období, a obvinil opoziční politiky jako štváče. Podle Madura odpůrci režimu podněcují násilí, aby ospravedlnili zahraniční invazi. Proto prezident nařídil vojenské cvičení, které se má uskutečnit příští víkend.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám