Hlavní obsah

CIA zveřejní tajnou kapitolu o vyšetřování útoků 11. září

Washington

Kongresová zpráva o teroristických útocích na New York a Washington z 11. září 2001 obsahuje tajnou kapitolu o 28 stranách, která se týká „předběžných informací o možném spojení Saúdské Arábie s útočníky”. V televizi NBC to v neděli řekl šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan. Upozornil, že jde o informace nepotvrzené a neprověřené a že nic nenaznačuje, že by Rijád finančně podporoval teroristy.

Článek

Zpráva amerického Kongresu se týkala koordinovaných útoků teroristické sítě Al-Káida na dvě americká velkoměsta, které otřásly americkým veřejným míněním a vedly k vyhlášení americké "války proti terorismu". Při útocích na New York a Washington zemřely téměř 3000 lidí.

Podle Brennana americká vláda část tajného materiálu brzy zveřejní. Zpráva je utajována proto, že převládly obavy o citlivý obsah včetně vyšetřovacích metod. Vyšetřování tragických událostí ze září 2001 navíc ještě neskončilo.

Americká vyšetřovací komise nicméně podle Brennana dospěla k "velmi jasnému" závěru, že neexistuje žádný důkaz naznačující, že by saúdská vláda jako instituce nebo některý jednotlivý saúdský činitel finančně podporovali Al-Káidu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Socha Svobody

Nepotvrzené a neprověřené informace by se podle šéfa CIA v případě jejího zveřejnění mohl někdo chopit a šířit zprávy o vině Saúdské Arábie. "To by bylo velmi, velmi nepřesné," zdůraznil Brennan.

Reklama

Výběr článků

Načítám