Hlavní obsah

Chicagská policie je rasistická, potvrdilo vyšetřování

Chicago

V chicagské policii je rozšířený rasismus. Potvrzuje to oficiální zpráva pro starostu Rahma Emanuela, která se touto otázkou zabývala kvůli policejnímu násilí vůči černochům. Potvrdila tak slova nového chicagského policejního šéfa.

Foto: Jim Young, Reuters

Protesty v Chicagu poté, co bylo zveřejněno video střelby, jejíž obětí se stal McDonald.

Článek

Nový chicagský policejní šéf, Afroameričan Eddie Johnson, hned po uvedení do funkce řekl otevřeně: „Máme rasismus v Americe. Máme rasismus v Chicagu. To dá rozum, že bude i rasismus v našem sboru. Mým cílem je ho vykořenit.“

Zpráva zvláštního výboru potvrdila, že ve sboru je rasismus rozšířený. Ukázala, že ze stovek lidí, které policisté v posledních letech zastřelili, bylo 74 procent Afroameričanů, i když ti tvoří jen třetinu obyvatel města. Ve zprávě o lidech zabitých nebo postřelených policisty se píše, že někteří příslušníci sboru „neberou ohled na posvátnost života, když jde o barevné“. Dodává, že policie si použitím síly a zamlčováním znepřátelila černé a Hispánce.

Na zprávě se začalo pracovat poté, co bílý policista Jason Van Dyke v říjnu 2014 zabil šestnácti ranami sedmnáctiletého Afroameričana Laquana McDonalda. Policista do něj pálil i poté, co už ležel bezvládně na zemi. Loni byl obžalován.

Starosta Emanuel sdělil, že policejní sbor musí mít důvěru obyvatel a přiznal: „není pochyb, že máme hodně co dělat.“

Chicago dlouhodobě čelí značnému násilí, které dále stoupá. Do 20. března bylo evidováno 125 vražd a 575 případů střelby, což případě vražd představuje nárůst o 84 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám