Hlavní obsah

Začal výběr nového generálního tajemníka OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Před stálými zástupci 193 členských států OSN začalo v úterý v New Yorku třídenní slyšení kandidátů na post generálního tajemníka světové organizace, který se uvolní koncem roku po odchodu Pan Ki-muna. Uchazeči dostávali z pléna otázky týkající se například klimatických změn, izraelsko-palestinského konfliktu nebo role mírových sil OSN.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Generální tajemník OSN pan Ki-mun letos ve funkci končí.

Článek

Pan Ki-mun opouští funkci koncem letošního roku po deseti letech služby.

Jako první předstoupil před diplomaty devětatřicetiletý černohorský ministr zahraničí Igor Lukšić, který je z kandidátů nejmladší. Představila se i dosavadní ředitelka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. „Je čas dát ženám příležitost stát se rovnoprávnými členkami společnosti,” prohlásila. V minulých osmi volbách generálního tajemníka OSN byl vždy zvolen muž.

Mezi osmi kandidáty, které diplomaté OSN vyslechnou, jsou čtyři muži a čtyři ženy. Kromě Bokovové agentura AFP za favority označuje Helen Clarkovou, bývalou novozélandskou premiérku, a bývalého vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a portugalského expremiéra Antónia Guterrese.

Podle AFP nejsou mnozí diplomaté dosavadními kandidáty příliš nadšeni, další zájemci se ale v příštích měsících mohou ještě hlásit.

Volba generálního tajemníka OSN byla v minulosti kabinetní záležitostí, v níž měli hlavní slovo stálí členové Rady bezpečnosti. Slyšení před Valným shromážděním OSN se uskutečňuje vůbec poprvé. Kandidáti musejí předkládat přihlášku, profesní životopis a prohlášení o morální způsobilosti. Od července se Rada bezpečnosti OSN několikrát kvůli volbě sejde, svůj konečný návrh předloží ke schválení plénu OSN v září. RB OSN má ovšem i v tomto bodě právo veta.

Reklama

Výběr článků

Načítám