Hlavní obsah

Revoluční lék na leukémii zabírá v 94 % případů, hlásí vědci

Washington

Revoluční léčebná metoda, která podle vědců dokáže definitivně porazit některé formy rakoviny, by mohla být už brzy dostupná široké veřejnosti. Oznámili to badatelé na onkologické konferenci ve Washingtonu s tím, že je terapie „přeprogramovanými“ imunitními buňkami úspěšná až v 94 procentech případů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Kúra je založena na podávání T-lymfocytů (bílých krvinek), které jsou pacientovi nejprve odebrány, v laboratoři geneticky upraveny a následně opět aplikovány do těla nemocného.

Modifikace „naučí” T-lymfocyty vyhledávat a likvidovat rakovinné buňky.

Nově vyzbrojený imunitní systém navíc dokáže rakovinu nejen porazit, ale také před ní trvale chránit. Funguje tedy podobně jako vakcína, a to po dobu nejméně čtrnácti let, píše se v závěrech studie, kterou její autoři představili na konferenci American Association for the Advancement of Science.

Skutečná revoluce

„(Upravené) T-lymfocity jsou živoucím lékem a mají potenciál zůstat v ‘paměti‘ imunitního systému do konce života. Když narazí na patogen, aktivují se a zlikvidují jej. Jde o skutečnou revoluci,“ cituje server Irish Independent italskou hematoložku Chiaru Boniniovou z vědeckého institutu San Rafale v Milánu.

Boniniová a její tým popisovanou metodu testoval mimo jiné na deseti pacientech s leukémií, kterým byla transplantována kostní dřeň. Po čtrnácti letech se jim nemoc nejenže nevrátila, ale upravené T-lymfocyty v jejich imunitním systému stále přetrvávají.

Další výzkumník, Daniel Davis z onkologického výzkumného centra v Seattlu, potvrdil, že měla léčba modifikovanými T-lymfocyty „bezprecedentní úspěch, a to i u pacientů v terminálním stádiu, kterým už zbývaly poslední měsíce života“.

Už jsme velmi blízko

Popisovaná terapie vzbudila zájem odborné i široké veřejnosti už loni, kdy byla pomocí upravených T-lymfocitů vyléčena britská dívenka Layla Richardsová. Tehdy však šlo o první a jediný případ.

Nyní ale vědci hlásí, že shromáždili dostatek důkazů o tom, že modifikované buňky imunitního systému leukémii a další formy rakoviny skutečně porážejí. Na dopilování léčebné metody, jež by měla nahradit chemoterapii, pracují badatelé po celém světě a hematoložka Boniniová slibuje, že už jsou „velmi blízko“ tomu, aby se nová terapie stala dostupná pro široké užití.

„Ještě před pár lety by nikdo nečekal, že budou ty buňky tak pěkně zabírat, že dokážou tak dlouho přežívat,“ cituje server The Daily Mail dalšího výzkumníka Stanleyho Riddella z technické univerzity v Mnichově.

Háček může nastat v možných nežádoucích účincích, jež mohou být v extrémním případě smrtelné. Imunitní terapie je navíc ve srovnání s jinými léčebnými metodami zatím příliš drahá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám